Turtele de Crăciun sau „Pelincile Domnului” sunt doar două dintre denumirile cele mai cunoscute alei acestui desert tradițional. El era pregătit an de an de bucătărese în Ajun de Crăciun. În vremurile noastre, din păcate, este un obicei pe cale de dispariție. Însă este atât de gustos și de simplu de făcut încât trebuie să îl încerci!
În vremurile de demult, bunicile sau străbunicile noastre mai exact, pregăteau acest desert pentru a întâmpina preotul. De asemenea, erau serviți toți colindătorii care treceau pragul casei în seara magică de Ajun. Desertul reprezintă scutecele în care a fost înfășat pruncul Iisus și făcut din turte coapte pe plită și nucă.
Cum se fac Pelincile Domnului în varianta cu nucă
Pentru început trebuie să vă apucați de copt turtele. Ele se prepară simplu din făină, apă și sare. Se formează turtițe cât mai subțiri, care se coc pe plită, cu câteva zile înainte. Aceste trebuie să stea măcar o zi la uscat într-un loc răcoros. Unele gospodine moderne, pentru a economisi timp, preferă să cumpere lipii din comerț ca să înlocuiască turtele.
Următorul pas este pregătirea siropului. Într-o oală de mărimea turtelor se adaugă apa, zahăr, coajă de portocală, esență de vanilie și esență de lămâie. Pentru un gust mai puternic și aromat puteți folosi în loc de esențe, gel de vanilie și lămâie.
Cum se asamblează turtele
În acest lichid se vor înmuia apoi turtele uscate. Peste fiecare turtă, înmuiată în siropul cald încă, se va presăra un strat consistent de nucă amestecată cu zahăr vanilat. Procedeul se repetă până când se termină toate turtele. Dacă mai rămâne zeamă, nu o aruncați ci o turnați peste desertul astfel format pentru ca foile au nevoie de lichid ca să se înmoaie bine.
Se lasă la rece minim 24 de ore pentru a se îmbina aromele. Nu este un desert care să fie bun de mâncat imediat. Din contra, cu cât stă mai mult cu atât e mai bun!