Israelul a dezvăluit ce planuri are în Israel după ce câștigă războiul din Fâșia Gaza, împotriva grupării Hamas.

Premierul Benjamin Netanyahu a spus că este necesar ca trupele sale să rămână în regiune chiar și după ce teroriștii vor fi eliminați. Astfel, spune el, țara sa își va asigura securitatea.

„Am văzut ce se întâmplă când nu o facem…”

Marți, 7 noiembrie, s-a îndeplint o lună de la atacul sângeros lansat de Hamas asupra Israelului. Ploaia de rachete care s-a abătut asupra țării, dar și masacrul dezlănțuit de teroriști în kibuțurile de la granița cu Fâșia Gaza, au determinat Guvernul de la Tel Aviv să înceapă o operațiunea fără precedent.

Enclava care adăpostește peste 2 milioane de persoane, palestinieni și cetățeni străini, a fost bombardată masiv aerian. Ulterior, armata a mobilizat peste 300.000 de soldați la graniță, ca mai apoi să înceapă operațiunea terestră. Scopul Israelului în acest conflict este unul singur: să elimine gruparea Hamas și rețeaua sa de tuneluri subterane în totalitate.

După ce acest țel va fi atins, Guvernul de la Tel Aviv intenționează să nu se retragă complet din regiune. Mai exact, premierul Benjamin Netanuahu a dezvăluit că intenționează să păstreze o parte dintre trupele sale armate acolo, pentru păstrarea securității.

Israelul va avea, pentru o perioadă nedeterminată, responsabilitatea generală pentru securitatea. Pentru că am văzut ce se întâmplă când nu o avem. Când nu avem această responsabilitate pentru securitate, vedem izbucnirea violentă a terorii Hamas la o scară la care nu ne-am fi putut-o imagina., a declarat premierul Israelului.

Soluția găsită de Israel pentru asigurarea securității regiunii, care acum stă pe un sac de pulbere, este în dezacord cu ceea ce au sugerat alte puteri ale lumii, printre care state arabe și SUA. Joe Biden a declarat că cea mai bună variantă, pe termen lung, este soluția celor 2 state. Ceea ce ar însemna ca Israelul și Palestina ar fi 2 state independente.