Astăzi, în Sâmbăta Mare, creștinii au de respectat câteva tradiții și obiceiuri. Fiind ultima zi din Săptămâna Mare, dar și finalul postului, înainte de Paște, aceștia trebuie să respecte cu sfințenie două tradiții extrem de importante. Majoritatea ortodocșilor cred cu tărie în aceste tradiții și superstiții, iar dacă le vor respecta, ca în fiecare an, le va merge bine tot anul.
Ajunul Paștelui aduce ultimele 2 tradiții din Săptămâna Mare. Acestea trebuie îndeplinite, dacă oamenii vor să evite necazurile și să finalizeze șirul de tradiții cu brio.
Credincioșii trebuie să meargă la slujba de Înviere
Seara, înainte de miezul nopții are loc cea mai importantă tradiție. Credincioși merg la slujba de Înviere unde oamenii se roagă și ascultă rostirile preoților. La miezul nopții, aceștia împart lumina, iar oamenii o transmit mai departe, până când toată lumea va avea lumânări aprinse. În unele zone ale țării, românii merg la cimitir după slujbă. Aceștia dau de pomană și aprind lumânări.
Conform obiceiurilor străvechi, lumânarea de la Înviere se duce acasă pentru a feri locuința de rele. Se spune că nu este bine să dormi în această zi, deoarece Domnul Iisus să vadă înăuntrul ființei tale, atunci când se deschide cerul. O altă superstiție spune că în cazul în care te vei împiedica la slujba de Înviere, anul tău va fi plin de greutăți.
Gospodinele trebuie să încheie azi mâncarea și pregătirile pentru Paște
În Sâmbăta Mare se fac ultimele pregătiri pentru Duminica Paștelui. Gospodinele vor termina azi toate preparatele specifice acestei sărbători și vor face ultime retușuri ale tuturor lucrurilor organizare. În mediul rural, femeile pregătesc coșul care trebuie dus la biserică, înainte de slujba de Înviere. Ele trebuie să conțină un prosop nou, o lumânare albă aprinsă, cozonac, ouă, o bucată de slănină, pască, zahăr și făină. Să nu uităm și de busuioc, un miel figurină din aluat copt și vin.