Fie că este vorba de un simplu măr feliat sau de o salată de fructe, culorile vibrante ale fructelor proaspete pot fi o bucurie atât pentru ochi, cât și pentru stomac. Dar dacă nu le consumi imediat, oxigenul din aer va reacționa cu enzimele de pe suprafața tăiată a multor tipuri de fructe. Prin urmare, acestea vor începe să devină maronii pe margini înainte de a ajunge în farfurie, iar ulterior consumate.
Moleculele prinse în țesutul fructelor sunt cunoscute sub numele de enzime. Aceste enzime ajută fructele să se coacă și să devină maronii. Când fructele sunt tăiate sau începe să se descompună, enzima este eliberată din țesutul fructului și expusă la aer. Acest lucru face ca fructele să își schimbe rapid culoarea. Aceasta este cunoscută sub denumirea de rumenire enzimatică.
Evitați ca fructele tăiate, cum ar fi merele, perele, bananele și piersicile să devină maronii prin diferite metode. Eficiența lor este garantată.
Metodele prin care poți împiedica înnegrirea fructelor:
- Acoperiți-le cu un suc acid, cum ar fi suc de lămâie, portocale sau ananas.
- Amestecă-le cu fructe acide precum portocale, mandarine, grepfrut și alte citrice sau ananas. Pregătiți mai întâi fructele acide. Apoi, tăiați celelalte fructe, amestecându-le cu fructele acide pe măsură ce le pregătiți.
- Se amestecă cu apă cu miere. Se diluează 2 linguri de miere cu 1 cană de apă, se amestecă fructele tăiate cu mierea diluată
- Deși poate să nu fie potrivit pentru toate fructele, scufundarea bucăților în apă rece după tăiere este o modalitate foarte eficientă de a opri suprafața tăiată să intre în contact cu aerul. Aceasta înseamnă că procesul de oxidare poate fi oprit înainte de a începe, păstrând fructele proaspete.
Un ultim sfat este să amânați tăierea fructelor până în momentul în care doriți să le consumați. De asemenea, acoperiți și lăsați fructele tăiate la frigider până în momentul în care vor fi mâncate. Totodată, pentru a nu prinde crusta maronie, fructele trebuiesc ținute la temperatura camerei mai puțin de două ore.