Noaptea de Înviere se apropie cu pași repezi, iar creștinii își vor alege straiele cele mai noi și vor merge la slujbă pentru a primi lumină. Sărbătoarea este cea mai sfântă din an, având o semnificație foarte importantă.

Istoria numelui sărbătorii are și o istorie deosebită. Paștele vine de la vechii egipteni care foloseau cuvântul „pesah” ce se poate traduce prin „trecere.” Paștele evreilor marca trecerea poporului prin Marea Roșie, din robia Egiptului, în pământul făgăduinței, Caan.

Sărbătoarea aduce comunitățile mai aproape prin bunătate, dorința de curățare a păcatelor și uniunea alături de cei dragi. Obiceiurile care ne pregătesc pentru această sărbătoare sunt un proces lung care începe de la post, cu 40 de zile înainte și se încheie la Pogorârea Duhului Sfânt, când au loc Rusaliile.

Social media

Ce obicei trebuie respectat de Înviere

Creștinii respectă mai multe tradiții prin care ajung mai aproape de Mântuitor din punct de vedere spiritual. Aceștia se curăță de păcate pentru a-L întâmpina pe El. O tradiție românească arată că la miezul nopții în noaptea de Înviere, românii se trezesc din somn când aud clopotele, se spală cu apă, își pun haine noi și merg la slujba de Înviere cu o lumânare care îi va ajuta să ia lumină.

După ce s-a luat lumina de la sfântul altar și s-a participat la slujbă, creștinii merg acasă cu lumânarea aprinsă. Se spune că cei care vor ciocni ouă în această noapte se vor întâlni și pe lumea cealaltă și se vor cunoaște. Oul crăpat se dă celui care l-a spart, altfel îl vei mânca stricat în viața de dincolo. Dacă un ou are două gălbenușuri, este un semn bun și reprezintă căsătoria.

Totodată, în noaptea de înviere suntem alături de cei dragi și nu ne certăm cu nimeni fiindcă aduce ghinion. Dacă ești certat cu o persoană dragă, se va face pace pentru va învierea să nu te prindă supărat.