Maioneza este un sos ușor de preparat acasă, dacă ai la îndemână ustensilele potrivite și dacă ții cont de câteva reguli.
Maioneza și prepararea acesteia poate da bătăi de cap
Se spune că cel mai simplu mod de a strica maioneza este să te grăbești să o faci. Însă când mai ai puțin timp la dispoziție să pregătești masa și ai un milion de alte lucruri în cap, un moment de neatenție este suficient pentru ca maioneza ta să se taie.
Din fericire, chiar dacă ți se întâmplă acest lucru, nu este nevoie să o arunci. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să previi sau să repari maioneza care s-a tăiat.
7 trucuri care te ajută să previi sau să repari maioneza tăiată
Adaugă un ou fiert
Dacă s-a tăiat maioneza, fierbe încă un ou și prepară altă maioneză. Când noua maioneză începe să se întărească, în loc să mai adaugi ulei, pune treptat câte puțin din maioneza tăiată.
Adaugă apă rece
Dacă se taie maioneza, nu trebuie aruncată. Se pun câțiva stropi de apă rece și se amestecă bine până ce aceasta își reface textura. Maioneza nu se mai taie dacă, înainte de preparare, se adaugă un vârf de cuțit de sare de lămâie și o linguriță de albuș.
Adaugă două linguri de apă clocotită
Un alt truc pentru a repera maioneza tăiată este să adaugi peste compoziție două linguri de apă fierbinte, apoi să amesteci ușor. Apa va ajuta să „lege” ingredientele și va ajuta gălbenușul să se amestece mai bine cu uleiul. Așadar, se adaugă prima lingură de apă fierbinte și se amestecă, iar dacă ingredientele nu s-au omogenizat, mai adăugăm o linguriță. Nu se pune foarte multă apă, pentru a evita riscul ca toată compoziția să devină prea subțire sau să se lichefieze.
Nu amesteca manual dacă te grăbești
Graba este cel mai mare inamic al maionezei. Așadar cel mai bine este să folosești un aparat profesionist și puternic, care te va ajuta să prepari maioneza imediat, numai cu gălbenușuri crude, fără să existe riscul ca preparatul tău să se taie.
Adaugă încă o linguriță de muștar
Dacă maioneza este prea subțire, puteți încerca să îi redați consistența folosind încă o lingură de muștar. Aveți grijă, însă ca muștarul să se afle la temperatura camerei, altfel nu se va lega bine cu restul compoziției.
Pune un praf de sare
Un praf de sare poate salva maioneza tăiată. Dar trebuie să fii cu băgare de seamă și să guști înainte preparatul. Dacă acesta este deja suficient de sărat, încearcă unul dintre trucurile de mai sus.
Pune zeamă de lămâie de la bun început
Sucul de lămâie pe care îl folosești la prepararea maionezei trebuie să fie natural, proaspăt stors. Evită să folosești suc de lămâie cumpărat, deoarece acesta îți poate strica gustul maionezei. Și foarte important este să îl adaugi încă de la început, pentru a preveni tăierea preparatului.