Oricine are cel mai mare risc de a lua variola de maimuță ar trebui să se izoleze timp de 21 de zile, arată ghidul oficial.
Sfatul, de la Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA), se aplică oricărei persoane care a avut contact direct sau casnic cu un caz confirmat.
Persoanele de contact sunt sfătuite să-și furnizeze detaliile pentru urmărirea contactelor, să renunțe la călătorie. Și să evite contactul cu persoanele imunodeprimate, femeile însărcinate și copiii sub 12 ani.
1.Câte cazuri există
Mai mult de 80 au fost identificate și în Europa, SUA, Canada, Israel și Australia.
Variola maimuță este o infecție virală rară, cea mai frecventă în părțile îndepărtate ale Africii Centrale și de Vest. Boala, descoperită pentru prima dată la maimuțe, nu tinde să se răspândească ușor între oameni. Dar se poate transmite prin contact fizic apropiat, inclusiv prin actul sexual.
2.Care sunt simptomele
Simptomele, care includ o temperatură ridicată, dureri și o erupție cutanată de pete ridicate care se transformă ulterior în vezicule. Sunt de obicei ușoare și, pentru majoritatea oamenilor, dispar în decurs de două până la patru săptămâni.
O persoană este considerată cu un risc ridicat de a fi infectat dacă a avut contact în familie sau sexual. Cu sau a schimbat așternutul unei persoane infectate fără a purta echipament individual de protecție (EIP).
Simptomele inițiale includ febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate și dureri musculare.
Odată ce febra se sparge, se poate dezvolta o erupție cutanată. Care începe adesea pe față, apoi se răspândește în alte părți ale corpului. Cel mai frecvent în palmele mâinilor și tălpile picioarelor.
Erupția cutanată, care poate fi extrem de mâncărime sau dureroasă. Se modifică și trece prin diferite etape înainte de a forma în sfârșit o crustă, care mai târziu cade. Leziunile pot provoca cicatrici.
De obicei, infecția dispare de la sine și durează între 14 și 21 de zile.
3.Cât de grav este
Deși a existat un număr mic de decese atribuite virusului în vestul și centrul Africii începând din decembrie. În special în Republica Democratică Congo, niciunul nu a fost raportat de către Organizația Mondială a Sănătății în alte țări în care au fost găsite cazuri.
4.Ce este variola maimuțelor și cum vă puteți infexta
Vorbind cu BBC, dr. Susan Hopkins, consilier medical șef al UKHSA, a declarat că transmisia comunitară are loc în Marea Britanie.
„Descoperim cazuri care nu au un contact identificat cu o persoană din Africa de Vest. Ceea ce am văzut anterior în această țară”, a spus ea.
UKHSA a spus că o proporție notabilă a cazurilor timpurii au fost detectate la bărbați homosexuali și bisexuali. Și a îndemnat membrii acestor comunități în special să fie atenți.
Cazurile au fost, de asemenea, concentrate în mare parte în zonele urbane.
„Recomandăm tuturor celor care au schimbări în partenerii sexuali în mod regulat sau care au contact strâns cu persoane pe care nu le cunosc, să se prezinte dacă dezvoltă o erupție cutanată.”, a spus dr. Hopkins.
Dr. Hopkins a adăugat că persoanele în contact apropiate cu cazurile au primit un vaccin antivariolic stabilit, care poate ajuta la protejarea împotriva variolei maimuțelor.
Vaccinurile împotriva variolei sunt în jur de 85% eficiente în prevenirea infecției cu variola maimuțelor și mai multe țări au spus că au început să le depoziteze.