În noaptea de Înviere, milioane de creștini ortodocși obișnuiesc să meargă la Slujba de Înviere pentru a lua Lumina Sfântă. Lumânarea de la Înviere are o valoare spirituală aparte și nu trebuie aruncată.
Ce trebuie să faci cu lumânarea de la Înviere?
Anul acesta, sâmbătă noaptea spre duminică dimineață, creștinii ortodocși merg la biserică pentru a lua Lumina Sfântă. Se zice că Lumânarea de la Înviere este o jertfă adusă lui Dumnezeu și nu trebuie aruncată.
Imediat după ce au ajuns acasă de la Slujba de Înviere, creștinii ar trebui să pună lumânarea de la Înviere pe masa de sărbătoare sau într-un loc aproape de icoane.
Preoții susțin că lumânarea cu care credincioșii au luat lumină în noaptea de Înviere nu ar trebui aruncată după ce aceasta se stinge.
Preoții îi sfătuiesc pe credincioși să păstreze lumânarea de la Înviere și să o aprindă în momente de primejdie precum o furtună sau atunci când cineva din casă suferă de o boală.
Se mai zice că lumânarea de Înviere nu ar trebui să fie lăsată să se consume în întregime imediat după Înviere, ci ar trebui stinsă și mai apoi, aprinsă puțin câte puțin, în fiecare zi din Săptămâna Luminată.
Credincioșii care nu pot face acest lucru pot aprinde lumânarea din noaptea de Înviere în spațiul special amenajat de la biserică sau o pot duce la mormântul unei persoane dragi.
Tradiții și obiceiuri
În trecut, fetele care se pregăteau să se mărite, obișnuiau să fure o bucată din această lumânare pentru vrăjile de dragoste pe care le făceau de noaptea de Sânziene sau de Sfântul Vasile.
Spre exemplu, exista un obicei ca, în noaptea de Sf. Vasile, să se picure doar două picături de ceară din această lumânare într-un bol cu apă neîncepută. Dacă picăturile se uneau, asta însemna că bărbatul la care se gândea femeia avea să îi devină soț.
În seara de Anul Nou, fetele luminau cu această lumânare un bol adânc cu apă și se uitau cu grijă la imaginile pe care le oglindea, pentru a vedea cine le era ursitul.
În unele zone din Moldova, lumânările de nuntă se aprindeau cu lumânarea de la Înviere, să fie întru norocul și sănătatea mirilor.
Oamenii mai zic că este foarte bine să faci semnul crucii cu fumul de la această lumânare, pe o grindă de lemn, pe un prag sau la vreo fereastră. În multe case vechi de la țară se știa câți ani aveau de la construcție după numărul crucilor din grindă. Era un semn de protecție împotriva duhurilor necurate și un semn care ocrotea familia de toate relele.