Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare prăznuită în prima zi după Paște și se închină Maicii Domnului. Se amintește de una dintre minuni, la un izvor în apropiere de Constantinopol. Legenda vorbește despre un orb căruia i s-a redat vederea în momentul în care a primit apă.
Leon cel Mare, care nu era încă împărat a întâlnit un orb care îl rugase să îi dea apă și să-l ajute să ajungă la cetate. Ei nu au găsit niciun izvor în apropiere, dar Maica Domnului le-a vorbit și le-a spus să ia apă tulbure din pădure și să ude și ochii săi. După ce a făcut acest lucru, orbul a început să vadă. Când a fost încoronat rege, Leon cel Mare a construit o biserică lângă izvor cu hramul „Izvorul Tămăduirii.”
„Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi luând cu mâinile apa tulbure, potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi.”
Ce trebuie să faci astăzi
Astăzi nu se fac treburi casnice, nu se calcă, nu se coase și nu se spală. În ziua de sărbătoare se spune că este bine să te speli cu rouă și să bei agheasma luată de la biserică, astfel te vei feri de boli sau te vei vindeca. Încăperile casei se stropesc cu agheasma mică, in afară de băi, iar fântânile se curăță și se sfințesc.
Credincioșii merg la biserică și participă la slujbă. Tot astăzi gospodarii stropesc cu apă sfințită livezile și grădinile pentru a le feri de grindină. Cei ce respectă aceste tradiții, vor avea un loc asigurat în Rai, conform spuselor din bătrâni.
Rugăciunea care se rostește astăzi pentru a te feri de rele
„Doamne Dumnezeule Atotputernic, doctorul sufletelor şi vindecător al organismelor, iartă-ne fiecare păcat pe care l-am făcut accidental sau involuntar. Robul tău (n.r. numele) cer umil iertare, iluminare şi vindecare. Luminează-ne ochii, curăţă-ne corpul de orice boală şi îndrumă-ne pe calea credinţei tale sfinte. Doamne, ţine departe toţi duşmanii vizibili şi invizibili şi binecuvântat să fie Duhul tău de viaţă, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”