Creștinii respectă tradițiile și obiceiurile din ziua Învierii cu sfințenie. Însă, despre cele din a doua zi de Paște nu știu foarte mulți. Se numește „Lunea albă” și presupune câteva tradiții și obiceiuri care sunt respectate încă din timpuri străvechi.
Conform tradiției creștine, în aceste zile, credincioșii trebuie să îndeplinească anumite lucruri și activități. Cea de-a doua zi de Paște, denumită și „Lunea albă” este considerată ziua în care se deschid porţile Raiului şi ale iertării. Așadar, orice persoană care moare în această zi, nu va mai trece prin Judecata de Apoi.
Tradiții în „Lunea albă”
Una dintre tradițiile celei de-a doua zi de Paște spune că trebuie să stropești casa cu agheasmă și să dai de băut la rude. Acest lucru se numește obiceiul „udatului”. De asemenea, un alt obicei care poartă numele de „umblare cu pască, adică vizitarea rudelor, indică vestirea Învierii lui Iisus Hristos. Se obișnuiește ca finii să-și viziteze nașii însoțiți de colaci, pască și ouă roșii. Copiii vor merge la părinți, iar nași îi vor ospăta pe finii lor, conform tradiției.
Alte tradiții pentru a doua zi de Paște
O altă tradiție specifică celei de-a doua zi de Pate este stropirea cu apă. Acest ritual are la bază povestea unei fete de origine evraică. Aceasta ar fi leșinat atunci când a auzit vestea Învierii lui Iisus, fiind pusă pe picioare de niște tineri care au stropit-o cu apă. De exemplu, în zona Transilvaniei, tinerele sunt stropite cu parfum de către flăcăii îmbrăcați în haine tradiționale. La rândul lor, fetele le oferă feciorilor de băut și alte câteva mici daruri.