Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a vorbit despre ceea ce trebuie să facă o persoană atunci când simte că are simptome de Covid-19. Astfel, oficialul din Guvernul Ciucă le recomandă celor care au simptome să apeleze la variantele puse la dispoziție de autorități.

1. Ce să faci dacă ai simptome de coronavirus

Așadar, dacă simți că ai un simptom de coronavirus poți suna la Direcția de Sănătate Publică a județului în care locuiești. Vor veni specialiștii cu ambulanța și vă vor testa acasă. Totuși, trebuie să se țină cont de faptul că sunt zeci de mii de cazuri de infectare pe zi. Ambulanța poate ajunge foarte târziu. Astfel, dacă nu doriți să așteptați foarte mult, vă puteți testa gratuit la medicul de familie.

„Sunt două căi noi de a ne testa gratuit, care au apărut în ultima perioadă și care nu mai folosesc resursa statului, și scurtează și timpul pentru noi. Vorbim de medicii de familie care au intrat în acest program. Practic, ce trebuie să facem noi este să ne sunăm medicul de familie și să vedem dacă sunt teste disponibile”, a afirmat Baciu.

Medicul de familie va face teste rapide antigen, nu PCR, însă secretarul de stat, Andrei Baciu, spune altceva. Conform acestuia, pentru a nu avea parte de rezultate fals pozitive sau fals negative, testarea trebuie să se facă în profunzime și de personal medical specializat.

2. Încă o zi cu peste 31.000 de cazuri

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, și astăzi au fost înregistrate extrem de multe cazuri de infectare cu Covid-19. În ultimele 24 de ore au fost raportate peste 31.000 de cazuri de infectare. De asemenea, au fost raportate și 71 de decese, dintre care două înregistrate anterior.

„Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 27 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 31.683 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 71 decese, dintre care 2 decese anterioare. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00”, anunță specialiștii.