Începând cu ziua de joi, 13 ianuarie, guvernul a înștiințat România că a apobat înființarea a 230 de centre de evaluare COVID-19 în țară. Acestea vor sta la dispoziția oricărei persoane care prezintă un factor sau mai mulți de risc față de virus.
La centrele de evaluare COVID-19 veți fi supus analizelor medicale. De asemenea se vor efectua toate măsurile de evaluare a simptomelor dumneavoastră. Vi se va măsura temperatura, saturația de oxigen și vi se va lua tensiunea. Este posibil să vi se facă și o radiografie pentru a vedea dacă plămânii sunt afectați.
Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați dacă vă simțiți rău
În momentul în care ați fost confirmat pozitiv cu COVID-19, ar trebui să începeți să observați dacă aveți simptome sau nu. Astfel, primul pas pe care trebuie să îl faceți, mai ales dacă prezentați simptome, este să anunțați medicul de familie. Acesta va decide medicamente sau măsuri să luați în continuare.
În cazul în care nu sunteți sigur dacă ați contactat sau u virusul, dar aveți simptome evidente, cel mai indicat ar fi să sunați la 112. Aici puteți cere testarea acasă sau la camera de gardă. Dacă testul iese pozitiv și sunteți stabil, veți rămâne sub supravegherea medicului de familie. Însă, doar în cazul în care prezentați doi factori de risc sau mai mult.
Astfel, dacă vă aflați în categoria a 3-a, centrele de evaluare COVID-19 vă vor sta la dispoziție. De aici medicul va putea stabili o schemă de tratament. Doar după o evaluare la un astfel de centrul veți putea primi antiviralele și medicamentele disponibile exclusiv în spitale.
Care sunt simptomele specifice Omicron
Medicii din Africa de Sud, care au depistat pentru prima oară Omicron au încadrat simptomele la această tulpină în categoria celor ușoare pentru persoanele tinere. De altfel, în rândul adulților între 20 și 30 de ani, au fost detectate cele mai multe infectări. Pentru persoanele vârstnice, însă lucrurile nu stau la fel. Această categorie poate prezenta stări grave de sănătate.
Chiar dacă boala reacționează diferit, cercetătorii au ajuns la un numitor comun. Simptomul comun pe care îl au persoanele infectate cu Omicron este durerea în gât, urmată de congestie nazală, tuse uscată şi mialgie care se manifestă prin dureri lombare.
„Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului, spre deosebire de alte variante care ar putea provoca pneumonie severă”, a declarat managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.