Ministrul Economiei, Florin Spătaru, îi sfătuiește pe românii primesc facturi prea mari la energie și la gaze trebuie să facă imediat plângere la Protecția Consumatorului.
Totodată, ministrul a anunțat că s-au primit 450 de solicitări în decurs de o săptămână, dar se așteaptă ca în umătoarea perioadă, reclamațiile să ajungă la ordinul sutelor de mii.
1. Ce trebuie să facă românii care primesc facturi uriașe la gaz și lumină
Mai mult decât atât, ministrul Florin Spătaru propune amendarea cu 4 la sută din cifra de afaceri a furnizorilor incorecți sau a celor care încearcă să blocheze debranșările și penalizările pentru facturile neplătite.
În prezent, Guvernul promite un nou set de măsuri ar putea fi discutat în coaliția de guvernare chiar astăzi. Primul lucru pe care trebuie să-l facă un consumator care primește o factură exagerată este să se îndrepte către ANPC.
Ministrul Florin Spătaru propune amendarea cu 4 la sută din cifra de afaceri a furnizorilor incorecți sau a celor care înceacă să blocheze debranșările și penalizările pentru facturile neplătite.
În acest moment, Guvernul promite un nou set de măsuri ar putea fi discutat în coaliția de guvernare chiar astăzi. Primul lucru pe care trebuie să-l facă un consumator care primește o factură exagerată este să se îndrepte către ANPC.
„Atunci când aceste facturi sunt mult mai mari și nu există nicio informație în cadrul facturii că există un mecanism de compensare, atunci trebuie să se adreseze ANPC-ului.
Pe de altă parte, nu putem să garantăm că fiecare din aceste facturi se încadrează în categorii de compensare. Clienții trebuie să știe că există acea linie pe factură, cu compensarea, în care este menționată o anumită sumă compensată. Pentru acea valoare – dacă este corectă sau incorentă – urmează analize ulterioare”, a precizat ministrul Economiei, la Digi24.
2. Recalcularea facturii se va face în aceeași lună
Mai mult decât atât, ministrul Florin Spătaru susține că dacă un consumator ajunge la ANPC în timp util are toate șansele ca până la data scadentă să primească factura corectată.
„Un astfel de demers nu este pentru o persoană sau pentru două, este pentru fiecare dintre acei beneficiari ai furnizorilor de energie, în așa fel încât mă aștept ca în momentul în care noi, cu ANPC, ne vom duce către acești furnizori, ei își vor analiza programele informatice și vor face corecțiile corespunzătoare, astfel încât fiecare consumator ar trebui să primească în perioada următoare, înainte de termenul scadent, această factură corectată și să plătească factura corectată – nu prima factură, cea foarte mare, și după aceea să se plătească la factura următoare.
Mă aștept la responsabilitate din partea furnizorilor. ANPC are forța necesară, are un număr de comisari care în acest moment lucrează cu toate companiile și urmează să facă aceste controale tematice și mă aștept ca lucrurile să se întâmple într-un timp foarte scurt”, a explicat Florin Spătaru.
3. Ministrul estimează că vor exista plângerile pot ajunge la ordinul miilor
În același timp, ministrul Economiei este de părere că solicitările venite din partea populației probabil că vor fi câteva sute de mii, estimează Florin Spătaru.
„În acest moment, sunt 450 de solicitări într-o săptămână la nivel național, dar ne așteptăm să fie mult mai multe după această campanie.
Doar că noi le vom îndrepta către furnizori și practic, furnizorii vor face aceste corecții în cadrul facturilor. Mă aștept ca furnizorii să trateze cu celeritate un astfel de demers, în așa fel încât informarea și comunicarea către consumatori să fie făcută într-un timp relativ scurt”,a punctat ministrul economiei.
4. Ce care nu plătesc, nu vor rămâne fără curent
Cei care nu vor avea bani să își plătească facturile. Ministrul Florin Spătaru îi asigură pe români care sunt în situația de a nu vor putea achita costurișe și care se tem că furnizorul le-ar putea întrerupe curentul că acest lucru nu se va întâmpla.
„Cetățeanul României, în acest moment, este în situația de a nu-și putea plăti facturile, se gândește că furnizorul de energie ar putea să-i întrerupă curentul – lucru care nu se va întâmpla, vom avea grijă ca săptămâna aceasta să ne asigurăm că nu vom ajunge în astfel de situații – dar vrem să luăm măsurile necesare, în așa fel încât atât populația, consumatorul final, cât și societățile să poată să funcționeze în condiții de piață concurentă”, a declarat Florin Spătaru.