În această zi, credincioșii se bucură de bucate alese de care își vor lipsi mesele ulterior. Astfel, până de Crăciun, alimentele „de dulce” nu vor mai fi consumate de cei care țin post.
Ce conține masa Lăsatului Secului
Masa de dinaintea începerii postului este una îmbelșugată. În trecut, bunicii și străbunicii pregăteau din timp bucate alese pentru acest moment. În mod special, preparatele din carne erau cele mai întâlnite de Lăsatul Secului. De altfel, laptele și produsele derivate pregătite în casă, precum untul sau brânza nu lipseau de la festin.
Deserturile aromate și fragede,de cele mai multe ori coapte în cuptorul pe vatră erau pregătite de gospodine pentru această zi importantă.
De altfel, în ziua Lăsatului Secului, se ascultau doine și hore pentru ultima dată în an. Din prima zi a postului, tinerii satelor începeau pregătirile pentru a colinda.
Ce nu lipsea de pe masa de dinaintea postului Crăciunului
De pe masa de Lăsatul Secului nu lipsea niciodată mustul sau vinul din producțiile proprii ale străbunicilor și bunicilor. De altfel, în mijlocul bucatelor era așezată apa sfințită cu busuioc, provenită de la Ziua Crucii. Atunci, preotul trece pe la casele credincioșilor pentru a le sfinți.
Înainte de a se înfrupta din bunătăți, în dimineața Lăsatului Secului, credincioșii gustau întâi pe stomacul gol, apa sfințită.
Se considera că în acest mod, vor avea binecuvântarea de a sta departe produsele de origine animală.
Prima spovedanie, după Lăsatul Secului
Conform învățăturii bisericești, cei care țin postul Crăciunului trebuie să se spovedească des. Astfel, prima spovedanie ar trebui să aibă loc în prima săptămănă a acestuia. În acest mod, credincioșii primesc îndrumare și binecuvântare de la preot.
Totodată, ultima spovedanie pentru această perioadă trebuie să aibă loc chiar înainte de praznicul împărătesc.