Reclamă

Întrebarea care este pe buzele tuturor proprietarilor, mai ales în acest sezon în care cererea de închirieri de apartamente este mai mare ca niciodată, odată cu venirea studenților în Capitală, este ce taxe se plătesc la stat în urma încheierii unui contract de închiriere, înregistrat la ANAF. 

Prima dată, ne referim la persoanele fizice care dețin apartamente, garsoniere, case pe care le închiriază și punem accentul doar pe chiria clasică, nu pe AIRBNB sau Booking sau alte genuri de închiriere. În ipoteza în care aveți un apartament în București și ați găsit un chiriaș, încheiați un contract pe un an de zile, doi ani de zile și primiți o anumită sumă de bani, trebuie să știți următorul lucru.

De la 1 ianuarie 2023, au fost aduse modificări semnificative aici în ceea ce privește regimul de impozitare și anume, orice astfel de proprietar trebuie să plătească la stat 10% din chiria încasată într-un an. În anii precedenți, se ținea cont și de o cotă forfetară de cheltuieli.

Aceste venituri se declară o singură dată pe an, prin Declarația unică până în data de 25 mai a anului următor. În momentul în care se încheie un contract de închiriere, în 30 de zile, proprietarul are obligația să depună Declarația unică la ANAF prin care să declare venitul estimat.

Ce taxe trebuie să plătești, în 2023, dacă ești proprietar și închiriezi un apartament
Colaj Substantial

Noi reguli pentru proprietari

Dacă chiria este în lei, se ia suma și se înmulțește cu numărul de luni dintr-un an. Dacă chiria este în valută, se evaluează la cursul BNR comunicat în ziua precedentă. După depunerea declarației, până în 25 mai trebuie plătit impozitul, 10% din chiria lunară.

O altă obligație apărută cu 1 ianuarie, contractele de închiriere trebuie declarate la ANAF. Există un formular, are codul 168, este o cerere de înregistrare sau o cerere de locațiune, cum i se spune în termeni juridici. Tot în 30 de zile de la intrarea în vigoare a unui contract de închiriere, proprietarul are obligația să depună formularul la ANAF.

Pe scurt, avem impozit de 10% la venituri din chirii, contribuția la sănătate doar dacă depășim 6, 12 sau 24 de salarii minime pe economie și în 30 de zile de la semnarea și intrarea în vigoare a unui contract de închiriere proprietarul are obligația să îl înregistreze la ANAF prin formular 168.

 


Reclamă

Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro