Petele de pe față pot fi inestetice și supărătoare din punct de vedere emoțional, dar cele mai multe sunt benigne și nu pun viața în pericol.

Cu toate acestea, unele pete pot semnala cancer de piele. Căutarea unui tratament medical sau utilizarea remediilor la domiciliu pot ajuta la reducerea aspectului petelor.

1.Tipuri de pete

Ce sunt petele faciale și cum se pot trata
Pixabay.com

Acneea este o afecțiune comună. Acneea poate apărea sub formă de: coșuri, puncte negre și/sau punctele albe.

Acneea este cauzată atunci când sebumul, bacteriile sau murdăria înfundă foliculii de păr. Acneea poate lăsa uneori pete întunecate, urme sau cicatrici pe piele. Acestea sunt, de asemenea, tipuri de pete.

Se crede că modificările hormonale joacă un rol în formarea acneei. Stresul poate agrava acneea prin creșterea producției de sebum. Deși nu este considerat a fi o cauză principală a acestei afecțiuni.

Papulele sunt mici leziuni ale pielii de diferite tipuri. De obicei, au în jur de 1 centimetru în diametru. Ele pot varia în culori de la roz și până la maro. Coșure sunt uneori denumite papule. Papulele pot apărea individual sau în grupuri și pot avea orice formă. Exemple de papule includ: erupții, cutanate de varicelă, eczemă, dermatită. Psoriazisul și zona zoster pot provoca, de asemenea, formarea de papule.

Petele de vârstă (pete hepatice) sunt întunecate se pot forma pe orice zonă a corpului care a fost expusă la soare. Sunt cele mai frecvente la persoanele peste 50 de ani, dar pot apărea și la persoanele mai tinere. Petele de vârstă sunt un tip de hiperpigmentare.

Semnele de naștere apar de obicei fie la naștere, fie la scurt timp după. Ele pot varia ca aspect, dimensiune, formă și culoare. Alunițele și petele sunt tipuri de semne de naștere care durează de obicei toată viața. Alte tipuri, cum ar fi hemangioamele, tind să se estompeze în timp.

Melasma este foarte frecventă în timpul sarcinii. Este o afecțiune a pielii identificată prin pete maronii. Poate fi cauzată de expunerea la soare și de modificări hormonale.

2.Ce cauzează petele?

Unele pete, cum ar fi herpesul labial, sunt cauzate de viruși, cum ar fi HSV-1. Virusul varicelo-zosterian (VZV) cauzează varicela.

Anumite tipuri de infecții ale pielii. Acestea includ foliculita malassezia (acnee fungică), o infecție a foliculilor de păr.

Acneea poate avea o legătură genetică. Anumite afecțiuni ereditare pot provoca, de asemenea, apariția unor pete.

Supraexpunerea la razele ultraviolete (UV) A și B dăunătoare ale soarelui poate provoca cancer de piele, hiperpigmentare și alte forme de deteriorare a pielii.