Reclamă

Imaginați-vă că tocmai ați terminat un antrenament pentru partea superioară a corpului.

Mușchii tăi se simt puțin obosiți, dar, în general, poți să-ți descurci bine restul zilei.

A doua zi dimineața, te trezești și realizezi că partea din spate a omoplatului tău se simte rigidă. Când îți freci mușchii umerilor, se simte ca și cum ai împinge un pic de gumball sub piele. De fiecare dată când încercați să o mutați, zona se simte strânsă, cu ușoare spasme de durere.

Pe parcursul următoarelor zile, spatele se slăbește încet și în cele din urmă umărul revine la normal. Totuși, probabil că este ceva ce ați dori să evitați sau să minimizați în viitor. Deci, ce se întâmpla cu acel nod muscular?

Ce sunt nodurile musculare

Ce sunt „nodurile” musculare. Există câteva secrete de a scăpa de ele
Pixabay

Nodul pe care le detectați în mușchi, care se pot simți la fel de mici ca o biluță sau chiar la fel de mari ca o minge de golf, se numesc puncte de declanșare miofasciale. Fascia este stratul subțire de țesut conjunctiv care înconjoară mușchiul.

Atunci când mușchiul este deteriorat – chiar și doar puțin – poate provoca inflamație în benzile musculare. Și în stratul fascial de deasupra. Și acel aglomerat de țesut inflamat este un punct de declanșare miofascial. Micii bulgări sunt de obicei sensibili la atingere și vă pot limita gama de mișcare sau pot duce la durere în timpul diferitelor mișcări.

Nodurile musculare nu apar pe scanările imagistice medicale. Iar cercetătorii încă încearcă să descopere mecanismele fiziologice exacte din mușchi care provoacă această reacție.

Punctele de declanșare miofasciale tind să se dezvolte atunci când un mușchi este iritat de o mișcare repetitivă nouă sau mai intensă decât de obicei. De exemplu, puteți dezvolta noduri în mușchii pe care i-ați stresat cel mai mult în timpul unei zile de exerciții deosebit de intense. Ele pot apărea și dacă introduci un nou model de mișcare în antrenamentul tău zilnic.

Cum scapi de nodurile musculare?

Una dintre cele mai simple soluții la problema nodurilor musculare este să așteptați. Este nevoie de timp pentru ca mușchii să se adapteze la o nouă mișcare sau să se recupereze din stres. De obicei, în decurs de o săptămână sau două, un nod muscular se va rezolva de la sine.

De asemenea, puteți ajuta la accelerarea procesului de recuperare. Unele opțiuni includ masaje. Acul uscat, care implică injectarea unui ac foarte subțire în punctul de declanșare pentru a încerca să sparge o parte din țesut și să crească fluxul de sânge în zonă; și chiar stimularea electrică.

Scopul fiecărei tehnici este de a reduce încordarea fasciei și a mușchilor din zonă și de a crește fluxul de sânge. Mai mult sânge care trece oferă nutrienți și oxigen țesutului deteriorat, îmbunătățind recuperarea.

Deși aceste tehnici merită luate în considerare, există și alte lucruri mai rentabile pe care le puteți face singur acasă. O modalitate destul de simplă de a ajuta la atenuarea nodurilor musculare este întinderea. Întinderea poate fi deosebit de valoroasă dacă stai de obicei într-o poziție incomodă toată ziua. Mușchii ținuți astfel sub stres constant timp de câteva ore beneficiază de a fi supuși diferitelor intervale de mișcare.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro