Reclamă

Toată lumea a văzut măcar un avion pe cer de-a lungul vieții și probabil v-ați întrebat ce sunt urmele albe pe care le lasă în urma lor. O stewardasă ne explică ce sunt urmele albe pe care le lasă avionul în urma sa. Urmele sunt niște nori artificiali, iar motoarele avioanelor ard carburantul și elimină gazele de eșapament.

Vlada spune că aceste urme se formează datorită diferențelor uriașe de temperatură dintre aerul umed cald din jurul unui avion și temperaturile scăzute din afara sa. Avioanele zboară la o altitudine fooarte înaltă, unde temperatura poate ajunge până la -60 de grade celsius. Vaporii se condensează și se transformă în ceață sau mici cristale de gheață. Așa se formează dungile albe pe care le vede pe cer. Acestea se pot întinde până la 150 de km și por rămâne pe cer până la 24 de ore.

 

@vlada.prada✈️ IG:grekuvlada #vladaprada

♬ original sound – Vlada Grecu ?

Sunt dârele chimice?

Mult timp s-a crezut că aceste dâre sunt asemeni gazelor de eșapament și poluează mediul înconjurător. Dr. Steven J. Davis, cercetător în domeniul climei la Universitatea California, a decis să studieze dârele cu pricina în urmă cu câțiva ani și a întocmit o echipă de 77 de experți în chimie atmosferică și poluare. După ample studii, aceștia au concluzionat că dârele nu conțin agenți chimici sau biologici.

Primul înregistrator de zbor a fost creat de francezul Fancois Hussenot, în anul 1939. Francezul era de părere că negrul are proprietatea de a proteja filmul de alte radiaţii venite din exterior. 14 ani mai târziu, australianul Havilland Comet a adăugat înregistratoare de sunet și le-a protejat cu o carcasă de oțel de culoare neagră.

Mai există o ipoteză potrivit căreia cutiile negre au primit această denumire din cauza faptului că erau negre de la funingine, în urma incendiului rezultat prăbușirii unei aeronave.

Ulterior, Autoritatea Civilă Aeronautică a Statelor Unite ale Americii a introdus, în anul 1967, obligativitatea prezenței cutiei pentru avioanele mai grele de 9 tone. Totodată, specialiștii au decis să le vopsească portocalii pentru a fi mai ușor de identificat în cazul unui dezastru. Totuși, denumirea de cutii negre era deja cunoscută la nivel mondial și nu a mai fost schimbată niciodată.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro