Ce spune Sorin Cîmpeanu despre testele de salivă pentru elevi

Ministrul Educației, anunț de ultimă oră

Ce spune Sorin Cîmpeanu despre testele de salivă pentru elevi. Ministrul Educației a declarat astăzi pentru un post de televiziune că testele de salivă pot fi comparate cu cele de sarcină sau cu tăierea unghiilor, dorind să sublinieze faptul că acestea nu afectează elevii în niciun fel. Sorin Cîmpeanu a precizat că administrarea testelor de salivă nu constituie un act medical și îi îndeamnă pe părinți să fie responsabili. Acesta s-a referit la situația în care copilul este bolnav și părinții trebuie să anunțe cât mai repede infectarea cu virusul SARS CoV-2. Părinții trebuie să anunțe autoritățile care se ocupă cu gestionarea situației epidemiologice din țară, dar și conducerea școlii. Ministrul Educației îndrumă la precauție și responsabilitate din partea părinților.

Declarațiile Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, vin în contextul unei situații complicate generate de testarea elevilor în școli. Pe de o parte, autoritățile susțineau acum câteva săptămâni că nu sunt fonduri suficiente pentru cumpărarea testelor, pe de cealaltă parte, părinții confuzi.

Ministrul Educației, anunț de ultimă oră. Ce spune Sorin Cîmpeanu despre testele de salivă pentru elevi
pexels.com

„Marea majoritate a părinților au utilizat aceste teste. Am văzut că se cer doar testele pozitive sau toate. Mă interesează să știu că părinții raportează atunci când este un caz pozitiv, o suspiciune descoperită din timp și apoi confirmată poate genera un tratament că acești copii să nu dezvolte boli grave”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

„Testarea pe baza de salivă nu se raportează în Coronaforms, nu este un act medical, poate fi administrat și de persoane fără competențe medicale. Testul se poate asemăna și cu testul de sarcină sau cu tăierea unghiilor. Nu cred că cineva și-a propus să verifice veridicitatea unui test de sarcina făcut de o persoană sau cu tăierea unghiilor”, a adăugat Sorin Cîmpeanu în cadrul apariției publice pentru postul Tv.