Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a vorbit despre intervenția echipajelor SMURD și a ambulanței trimise la locul accidentului care a dus la moartea micuței Raisa, fetița călcată pe trecerea de pietoni de un polițist.
Atunci când a fost întrebat la cât timp au venit ambulanțele și de câte ori s-a apelat numărul de urgență 112 pentru a raporta accidentul în care Raisa și-a pierdut viața, șeful DSU a răspuns:
„Înregistrarea cuprinde mai multe apeluri telefonice. Deci polițistul a sunat de două ori şi au mai fost şi alte apeluri. La dispeceratul 112 din Bucureşti în astfel de situaţie proprietarul apelului care vorbește prima data este pompierul ISU care are şi SMURD-ul, bineînțeles.
Dar, în dispecerat lângă ei există şi ambulanța, există şi un poliţist şi jandarmi, adică dispeceratul are mai multe agenţii în detaliu. Când s-a luat primul apel şi s-a vorbit cu pompierul înainte să vorbească cu poliţia şi cu restul ambulanțele au fost trimise”, a declarat Raed Arafat despre accidentul în care Raisa a murit, conform antena 3.
Polițistul care accidentat-o mortal pe Raisa a sunat de două ori la 112
Raed Arafat a făcut și o cronologie a evenimentelor care s-au petrecut imediat după cele două fetițe au fost lovite de polițistul care mergea cu viteză.
„Apelul a intrat în jurul orei 13:32 la pompier. La 13.33 a fost alertat primul echipaj de prim ajutor de la baza Dămăroaia a pompierilor de unde a plecat instantaneu echipajul numărul doi, acolo sunt două echipaje.
La 13:34 a fost alertat echipajul de terapie intensivă a SMURD care acționează la Spitalul Universitar. Ulterior, a mai fost alertat un al doilea echipaj de prim ajutor din zona Expoziției. Deci au fost trei echipaje, două de prim ajutor şi unul de terapie intensivă mobilă care este pregătit pentru medicină de urgenţă.
Primul echipaj a sosit la13:40, ăsta era echipajul de la Dămăroaia care a făcut o evaluare rapidă. Fata (n.r. Raisa) era în stare foarte gravă, nu mai respira, sângera foarte mult.
A fost introdusă în ambulanța echipajului şi au început să elibereze căile respiratorii. La câteva minute după ei a sosit echipajul de terapie intensivă mobilă, iar medicul a intrat în mașina de prim autor şi a început manevrele de resuscitare cu ei”, a mai spus Raed Arafat, potrivit aceelași surse.
Echipajele care au intervenit nu mai puteau face nimic
Deși, spune Raed Arafat spune că echipajele de salvare care au ajuns la fața locului au fost foarte compentenți, din păcate, Raisa nu a mai putut fi salvată pentru că rănile fetiței erau mult prea grave.
„Fetita a fost intubată şi au continuat resuscitarea până la orele 14:25, unde din păcate era clar că nu au cum să o resusciteze.
Fata cealaltă care era cu fractură dar cu stare vitală stabilă a fost preluată de al doilea echipaj de prim ajutor şi transportată la Spitalul Grigore Alexandrescu unde a fost operată pe picior şi unde se află internată.
Cel de-al doilea apel la 112 al polițistului a fost tot la dispeceratul de pompieri unde i s-a recomandat să pună fata pe stânga. Primul echipaj este pentru eliberarea căilor respiratorii pentru a nu se îneca şi când au ajuns au confirmat că fata era pe partea stânga.
Îmi pare rău de tragedie! Reacția sistemului a fost la cel mai înalt nivel de competența la faţa locului, dar din păcate nu s-a mai putut face nimic”, a explicat Raed Arafat, șeful DSU.