Patriarhul Daniel, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române și-a exprimat opinia în ceea ce privește utilizarea internetului în zilele noastre.

În contextul  actual noile tehnologii comunicaționale au căpătat o anvergură uriașă. Utilizatorii internetului sunt răspândiți în toate mediile de trai, precum și în toate domeniile ocupaționale. Un fenomen fără cale de întoarcere, mai ales având în vedere că domeniul continuă să evolueze în mod constant. Poziția bisericii nu este deloc una reticentă față de această situație, ci dimpotrivă.

Patriarhul Daniel încurajează preoții să utilizeze internetul cu scopul de a propovădui dogmele bisericești

Reprezentantul Patriarhiei Române și-a exprimat opinia în ceea ce privește utilizarea canalelor de comunicare online. Preasfințitul a explicat că Biserica înțelege evoluția tehnologiei și nu stă împotriva ei. Mai mult, acesta i-a încurajat pe preoți să comunice valorile ortodoxiei și prin acest mod, al mediului online. Patriarhul a menționat și faptul că modul de funcționare al societății informaționale are numeroase avantaje.

Rețelele de socializare pot contribui la o mai bună cunoaștere reciprocă a diferitelor tradiții și la consolidarea comunităților de credință, dar multitudinea de idei și opinii exprimate liber în spațiul virtual trebuie supusă mereu unei analize critice și selective, potrivit valorilor permanente ale credinței și moralei creștine.”, a explicat Înaltul.

Slujbele au fost transmise online în timpul pandemiei

În perioada restricțiilor impuse de autorități în pandemie, mulți dintre preoți au transmis slujbele pe Facebook. Astfel, deși bisericile erau goale, credincioșii au avut la îndemână o modalitate de a rămâne ancorați în rutina de a participa la rugăciunea. Acest motiv vine ca un plus, în viziunea Patriarhului despre rețelele de socializare. Reprezentantul Patriarhiei Române este de părere că folosirea acestor canale de comunicare cu responsabilitate, ar fi un beneficiu în plus pentru credincioși.Mulți dintre slujitorii bisericii sunt utilizatori ai rețelelor de socializare. Fie că transmit slujbe, organizează campanii sociale sau țin legătura cu credincioșii, aceștia sunt prezenți regulat pe internet.Doi dintre cei mai renumiți preoți în mediul online sunt: Vasile Ioana, Părintee Calistrat sau Visarion Alexa.

A fost marcată Ziua Rețelelor de Socializare

Discursul Patriarhului Daniel nu a venit întâmplător într-un astfel de moment. Acesta a dorit să sublinieze importanța canalelor social media în ziua atribuită lor.

În prezent, cele mai utilizate rețele de socializare sunt Twitter, Facebook, Instagram, Youtube și Tik Tok. Cele enumerate sunt în general destinate comunicării libere, al promovării personale sau a advertisingului brandurilor. Acestora li se alătură și o altă nișă, și anume, a rețelelor ce au ca scop interacțiunea profesională. LinkedIn, My Space sau Pinterest.

Distribuie

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.