Ce dezvăluie mirosul corpului tău despre tine?

Multe, așa cum se întâmplă: vârsta, dieta, emoțiile, cât de puternic este sistemul imunitar, dacă vă îmbolnăviți și, dacă da, cu ce boală (inclusiv Covid-19). Poate chiar să dezvăluie cu cine te-ai putea căsători. Corpul tău radiază în mod constant informații. Iar aceste informații se scurg în aer sub formă de mirosuri. Modul exact în care detectăm și interpretăm mirosurile rămâne totuși un mister.

Mirosul corpului tău este format din trei straturi, toate emanând din piele. La nivelul suprafeței, luptăm cu mirosul cu deodorante și duș. Nivelul mediu provine din factori culturali precum dieta și mediul. Sub aceste niveluri – sub straturi de transpirație, loțiuni și chili de aseară – veți găsi mirosul de bază al unei persoane. Acest miros este unic pentru tine, ca o amprentă mare, și telegrafează informații surprinzător de detaliate despre sănătatea ta.

Cheia acestei semnături de miros personal este complexul nostru major de histocompatibilitate sau MHC. „Genele MHC sunt cele mai variabile din întreaga natură”, scrie cercetătorul de miros Rachel Herz în cartea ei „Mirosul dorinței”. „Toată lumea, cu excepția cazului în care aveți un geamăn identic, are un set unic de gene MHC.”

1.Mirosul tău de bază semnalează individualitatea și robustețea sistemului tău imunitar

Ce spune mirosul pielii tale despre tine. Chiar dacă ne dăm cu parfum, tot se poate simți
Pixabay

Grupul tău de 50 de gene MHC formează genotipul de bază pentru sistemul imunitar al corpului tău. Fenotipul – modul în care acele gene se exprimă lumii – este emis ca parfumul de bază al corpului tău. Deoarece genele MHC sunt co-dominante, gena fiecărui părinte contribuie la sistemul imunitar al copilului lor.

Unul dintre motivele majore pentru care mirosul unui anumit partener ne atrage este că genele MHC ale acestora și sistemele imunitare controlate de gene diferă și se completează pe ale noastre.

Desigur, împerecherea după miros este la fel de complexă ca și oamenii. Iar împerecherea între oameni nu se referă exclusiv la potențialul de procreare. Deși este mai puțin studiat, mirosul corporal joacă un rol cheie și în împerecherea homosexuală. Când i s-a cerut într-un studiu să adulmece tricourile purtate de bărbați homosexuali sau heterosexuali, bărbații gay au identificat – și au preferat – mirosul altor bărbați homosexuali. Același lucru este valabil și pentru o cohortă de lesbiene.

2.Ești recunoscut după mirosul tău încă de la naștere

Studiu după studiu confirmă că mamele și bebelușii se cunosc mai întâi după miros. Într-un experiment, clinicienii au expus nou-născuții la un tampon saturat cu mirosul de sân al mamei lor și un alt tampon fără parfum. Cei mai mulți dintre nou-născuți s-au îndreptat spre tampon, mirosind a mama.

Mamele învață incredibil de repede mirosul propriului copil. Într-un mic studiu, mamelor proaspete li s-a cerut să adulmece trei tricouri pentru bebeluși și să-și identifice copilul. Peste 90% dintre mame și-au identificat corect descendenții, chiar dacă au petrecut doar 10 minute până la o oră în total cu nou-născuții lor de la naștere.

Nici tații nu sunt slăbiți în departamentul de mirosuri. Într-un alt studiu, 15 mame și 12 tați au fost rugați să adulmece sticle de lichid amniotic și să aleagă pe cel care îi aparține copilului lor. Douăsprezece dintre mame și 11 din 12 tați au ales corect.

3.Cum funcționează mirosul?

Molecula de miros („odorant”) călătorește pe nas până la epiteliul olfactiv, unde neuronii olfactivi îl detectează și proteinele receptorilor din interiorul neuronilor se leagă de el. Cum funcționează această legare este încă o ghicitoare. Forma moleculei mirosului pare să determine tipul de receptor de care se va lega, ca o cheie care se fixează într-o broască.

Dar avem doar 400 de tipuri de receptori pentru a face distincția între nenumărate milioane de mirosuri, așa că în mod clar există mai multe de înțeles. Odată ce legarea este realizată, receptorul declanșează un semnal către bulbii olfactiv, care codifică acel semnal și îl transmit centrului olfactiv din cortexul creierului.