Apariţia coronavirusului şi în România a creat panica printre sute de mii de români, iar totul devine din ce în ce mai alarmant.

Doar miercuri, sute de magazine din oraşele mari au fost golite complet din cauza oamenilor care se tem că nu vor mai putea ieşi din case. Potrivit unui psiholog de succes, situaţia poate degenera şi poate ajunge foarte periculoasă pentru societate, din cauza panicii create.

Președintele Asociației Psihologilor din România, Daniel David, a explicat mai multe lucruri pe marginea acestui subiect îngrijorător, într-un interviu pentru MEDIAFAX.

„În primul rând trebuie să înțelegem că este o diferență între realitatea medicală obiectivă și cea subiectivă. În unele situații, realitatea medicală subiectivă nu se suprapune peste cea obiectivă mai ales cînd facem o serie de interpretări distorsionate, iraționale. Atunci când interpretările sunt foarte iraționale, realitatea medicală subiectivă poate să devină catastrofică, generând panică și alterând funcționarea socială. Mecanismele prin care realitatea medicală obiectivă se transformă în una subiectivă, catastrofică, sunt mai multe, unul fiind fake news-urile. Sunt anumite zone din societate care urmăresc să o destabilizeze, iar în această fază pot să apară foarte multe fake news-uri. Atunci, în această perioadă, trebuie să fii atent de unde îți iei informația despre realitatea medicală”, a spus David, potrivit Mediafax.

Realitatea situaţiei poate fi găsită la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Aici nu este bine să ne uităm ce se mai spune, pentru că se pot genera interpretări catastrofice. În urma transformării unei realități medicale obiective se poate ajunge într-o situație psihologică potențial periculoasă pentru societate, prin panica creată”, a explicat psihologul.

Oamenii au tendinţa de exegerare?

„De exemplu, în această situație, este o condiție medicală importantă, dar în comparație cu alte crize similare din anii trecuți, trebuie să vedem și aspectele pozitive, adică faptul că nu se afectează atât de mult copiii, rata de mortalitate este mai scăzută decât în alte situații similare, cum a fost epidemia de SARS. Nu este bine să minimizăm pozitivul, ci trebuie să-l reliefăm adecvat. Apoi, nu trebuie să alunecăm în gândirea totul sau nimic. Adică, faptul că ai contractat virusul, nu înseamnă că s-a terminat totul. Toate analizele de până acum arată că la cei mai mulți simptomele sunt moderate și foarte mulți se vindecă. Nu este totul sau nimic și lucrurile trebuie văzute nuanțat”, mai spune Daniel David.

„Dacă într-o zonă locală cineva a fost la magazin și a golit rafturile și s-a filmat, s-a pus în spațiul public, stimulul respectiv a devenit unul care a declanșat comportamente similare într-o manieră automată în alte zone care, altfel, practic, nu s-ar fi activat în acest sens. Să fim mai reflexivi în aceste vremuri, nu prizonierii automatismelor. Toate acestea sunt mecanisme cognitive, individuale, care transformă o situație medicală obiectivă într-una catastrofică, care generează probleme de ordin social”, a subliniat președintele Asociației Psihologilor din România.

„Nu înseamnă că nu trebuie să fim atenți la realitatea medicală obiectivă, dar trebuie să ne luăm informațiile din surse credibile, să urmăm ce ne spune OMS sau alte instituții serioase. Oamenii trebuie să aibă încredere în instituții, în situații de criză trebuie să se întoarcă la instituțiile serioase, dacă nu, la jurnaliști care transformă ceea ce spun instituțiile în înțelesul tău. Jurnaliștii trebuie să fie oameni în care tu ai încredere, pe care îi consideri oameni serioși”, a menționat David.

O destabilizare socială ar afecta enorm România, cu repercursiuni majore.

„Cred că nu se va ajunge aici, dar trebuie să fim atenți să nu încurajăm catastrofizarea, trecerea de la realitatea obiectivă la cea subiectivă și periculoasă se face prin acest mecanism de catastrofizare. Autoritățile să dea mesaje cinstite, pozitive și constructive, dacă prezinți o problemă, automat să ai asociată soluția, procedura și pașii de urmat pentru populație. Să nu îți fie frică să spui care este realitatea medicală obiectivă pentru că oamenii au dreptul să afle. Uitându-ne la lucrurile prin care am trecut până acum, au fost situații mult mai complicate, au murit mult mai mulți oameni în situații de criză, doar că nu am știut, pentru că nu au venit din China și nu am pus lupa pe ele atât de mult. Nu iraționalitate anxioasă și panicardă, ci raționalitate îngrijorată, balansată”, a conchis acesta.