Începând de astăzi, credincioșii ortodocși intră în postul Paștelui. Acesta este cunoscut ca fiind cel mai lung din anul bisericesc, dar șj cel mai aspru. Conform calendarului, această perioadă de pregătire pentru Sfintele Paști începe în data de 27 februarie și se încheie în 15 aprilie, urmând ca în 16 să se sărbătorească Învierea Domnului.
Preoții ne învață că acest post trebuie să debuteze cu rugăciune, dar și cu multă stăruință mai ales în primele două zile.
În primele două zile din postul Paștelui se ține post negru
Slujitorii bisericii spun că un început bun al postului, care să ne aducă roade sufletești trebuie să înceapă cu două zile de post negru. Mai exact, mulți preoți îi învață pe credincioși ca astăzi și mâine să nu consume decât apă sau aghiasmă până la apusul soarelui.
Pentru un post folositor, efortul fizic trebuie însă însoțit și de rugăciune. Astfel, tot în primele zile ale acestuia, în biserici și mănăstiri, seara are loc Canonul cel Mare. Slujba specială vine ca o pregătire sufletească pentru lungul drum spre Învierea Domnului.
Postul Sfintelor Paști, mai aspru decât cel al Crăciunului
Postul Paștelui este unul îndelung și mult mai aspru decât celelalte de peste an. Asta pentru că este un post al tristeții, fiind premergător Săptămânii Patimilor, cea mai dureroasă din an, conform învățăturii creștine. Postul Crăciunului este un post al bucuriei, prevestind Nașterea Domnului. De aici și lejeritatea lui, având pe parcurs numeroase zile în care credincioșii ai dezlegare la pește, untdelemn și vin.
În acest post al Paștelui, se mânâncă pește doar de două ori. Prima zi cu dezlegare la pește are loc de Buna Vestire, sărbătorită pe 25 Martie. A doua oară când credincioșii pot consuma pește în această perioadă este în ziua Floriilor, pe 9 Aprilie.
Dincolo de latura fizică a postului, credincioșii trebuie să pună preț pe cea interioară, pe rugăciune și fapte de milostenie.