Reclamă

Marțea Mare este ziua a doua din Săptămâna Patimilor și se respectă cu sfințenie câteva tradiții. Biserica organizează slujbe speciale, la care creștinii sunt invitați să participe.

În ultima săptămână dinaintea Paștelui este recomandat postul, rugăciune către Dumnezeu, mers la slujbe și la spovedit. Este o perioadă încărcată emoțional care ne pregătește pentru înviere.

Semnificația zilei de marți

După ce se ține post, creștinii pun mare accent pe Săptămâna Patimilor, când se purifică sufletul și suntem mai darnici cu cei din jurul nostru, ajutându-i și făcând fapte bune. La bisericile ortodoxe se țin slujbe, iar în timpul deniei se citește Pilda celor zece fecioare. Aceste slujbe au rolul de iertare și curățenie sufletească.

În pildă se vorbește despre zece fecioare, unde cinci sunt înțelepte, iar cinci nu sunt și se pregătesc de nuntă. În Noul Testament, întâlnirea cu Hristos este asemenea unei nunți, iar Mântuitorul este considerat mirele. Prin această pildă transmisă de Sfinți și Apostoli, preoții îi pregătesc pe enoriași pentru a doua venire a lui Iisus. Acesta fiind mirele, creștinii trebuie să fie gata să-l întâmpine. Să aibă candela aprinsă pentru a primi viață veșnică.

Pixabay

Candelele aprinse simbolizează faptele bune care trebuie să fie prezente până la sfârșitul vieții. Sfântul Serafim de Sarov susține că lămpile goale reprezintă absența darurilor Sfântului Duh din inima lor. Lumina stingându-se din cauza lipsei de credință. Fecioarele neînțelepte din pildă au păcătuit pentru că nu s-au îngrijit de lumina din sufletul lor.

În această săptămână se recomandă ca toți credincioșii să îi ierte pe aproapele lor indiferent de răul făcut. Fiind o perioadă de introspecție individuală, tot mai multe lucruri negative vor ieși la suprafață.

În tradiția populară, ziua de marți este dedicată curățeniei. În această zi se va mătura, aspira și se vor curăța geamurile. Aceasta este ultima zi în care se mai poate munci la câmp, în care se mai spală sau se calcă.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro