Buna Vestire este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinismului. Aceasta marchează momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a prevestit Maicii Domnului că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu. În popor, această sărbătoare mai este numită Ziua Cucului sau Blagoştevenia. Buna Vestire aduce și prima dezlegare din Postul Paștelui. Oamenii trebuie să se roage mai mult astăzi și sub nicio formă să se certe cu cineva.
Semnificația acestei sărbători
Buna Vestire amintește de faptul că Sfântul Arhanghel Gavriil i-a prezis Fecioarei Maria că peste nouă luni îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Atât Biserica Ortodoxă, cât și cea Catolică sunt de părere că Iisus s-a născut în Nazaret. Diferența este dată de locul în care spun că s-a petrecut evenimentul.
În timp ce Biserica Ortodoxă spun că minunea a avut loc în Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri, în timp ce Biserica Catolică este de părere că evenimentul s-a petrecut în Bazilica Bunei Vestiri.
Pe lângă semnificația religioasă, Buna Vestire anunță venirea primăverii. În această zi, oamenii trebuie să fie atenți de câte ori cântă cucul pentru a ști cât mai au de trăit. Este mare păcat să te cerți astăzi, iar cei care vor stârni conflicte, vor avea probleme tot anul. Tradiția spune că oamenii vor afla vești bune astăzi și că trebuie să fie mai toleranți și să se roage mai mult.
Cea mai cunoscută tradiție care se respectă de Buna Vestire este legată de faptul că se mănânce pește. Se spune că acele persoane care țin cont de acest aspect vor fi feriți de răutăți. Ba mai mult, acele persoane care mănâncă pește vor reuși să facă față problemelor.
„Se mănâncă pește pentru că peștele este simbolul creștinilor din toate locurile și din toate timpurile.
În timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, peștele era simbolul desenat pe ziduri, acolo unde se adunau creștinii, prin catacombe, acolo unde se strângeau când erau prigoniți”, a spus Părintele Gabriel Cazacu pentru fanatik.ro.