Regimurile de vaccin anti-COVID-19 cu două doze nu induce suficienți anticorpi neutralizanți împotriva variantei coronavirusului Omicron
Acest lucru a a fost descoperit de oamenii de știință britanici, indicând faptul că este posibil să fie existe o creștere a infecțiilor la cei infectați sau vaccinați anterior. Cercetătorii de la Universitatea Oxford au publicat azi rezultatele unui studiu care urmează să fie revizuit inter pares. Au analizat probe de sânge de la participanții cărora li s-au administrat doze de la AstraZeneca-Oxford sau Pfizer-BioNTech, într-un studiu amplu care analizează amestecarea vaccinurilor.
Medicul Valeriu Gheorghiţă vine cu vești noi legate de Omicron. Acesta îi îndeamnă pe români să se vaccineze. Este din ce în ce mai clar că această variantă o să devină una predominantă.
Ce măsuri se vor lua
„În momentul de faţă, vaccinurile disponibile în România îşi menţin eficienţa faţă de formele severe de boală, faţă de riscul de spitalizare şi de deces, chiar şi în faţa noii variante virale Omicron care foarte probabil că în următoarele săptămâni şi luni va deveni dominantă cel puţin la nivel european şi în ţara noastră”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că noua tulpină, prezintă un risc global foarte mare. Experții cred că datele clinice pe care le dețin momentan despre severitatea ei sunt încă limitate.
„Riscul general asociat noii variante îngrijorătoare Omicron rămâne foarte mare din mai multe motive”, a transmis OMS.
Cazurile confirmate de COVID-19 au trecut de 270,1 milioane la nivel global. Numărul deceselor confirmate a trecut acum de 5,3 milioane. Peste 8,45 miliarde de doze de vaccinare au fost administrate la nivel global. Dar varianta Omicron îngrijorează din ce în ce mai multe persoane.
„Se răspândește într-un ritm fenomenal, lucru pe care nu l-am mai văzut până acum. Se dublează la fiecare două-trei zile în ceea ce privește infecțiile”, a declarat astăzi secretarul sănătății din Anglia, Sajid Javid pentru Sky News. Secretarul a adăugat că noua tulpină reprezintă aproximativ 40% din infecțiile din capitala Londrei. „Suntem din nou într-o cursă între vaccin și virus”, a adăugat el.