Reclamă

Nunțile romilor sunt pline de fast și durează mai multe zile. Există un număr mare de invitați și mâncărurile sunt adevărate delicii culinare. De asemenea, știm cu toții tradițiile și obiceiurile pe care le au, însă și mâncarea are o anumită semnificație. Superstițiile sunt la ordinea zilei, astfel încât un anumit fel de mâncare poate aduce noroc sau ghinion.

Căsătoriile romilor sunt realizate la vârste fragede și sunt pline de fast. În cele mai multe cazuri, există nunți în care sunt invitați care mai de care, iar cântăreți celebri sunt invitați pentru a le cânta tinerilor căsătoriți.

Ce mâncăruri sunt pregătite la nunta romilor

arhivă

Mesele sunt îmbelșugate, însă există o mâncare tradițională care este nelipsită de la orice nuntă. Este vorba de „Șa-hai-mas”, care este mâncarea de varză, carne și orez. De asemenea, este aproape obligatoriu ca la nuntă să fie tăiat un porc în curte. Sângele curs de la animalul sacrificat se spune că aduce noroc. Femeile din comunitate sunt cele care se ocupă de prepararea mâncărurilor. Fiecărui membru din familie i se oferă câte o bucată de jambon din porcii tăiați, potrivit informațiilor oferite de adevărul.ro

Ce trebuie să facă o mireasă romă după nuntă

După ce renunță la rochia de mireasă, fetei îi este împletit părul, iar capul îi este acoperit cu un batic. În cozi i se pun și bani de aur, iar din acel moment nu mai are voie să umble cu capul descoperit. Femeile care îi împletesc codițele trebuie să aibă o căsnicie fericită, pentru a-i aduce noroc proaspetei mirese. O altă superstiție spune că dacă mireasa va mânca pește, va fugi. Astfel, nu va gusta acest preparat. Dansul tradițional al miresei este cel care încheie nunta, potrivit sursei amintite.

pixabay

Cum este aranjată căsătoria a doi romi

Regele internațional al romilor a spus că se fac mese la care se stabilește căsătoria. De regulă, cei mici sunt promiși de la vârsta de 2, maixim 3 ani.

„Cu obiceiul legat de căsătoriile timpurii noi am venit din India, nu e al nostru, în India se consideră că, după 11 ani, fata deja este femeie. În plus, altfel nu pot avea loc căsătoriile aranjate, dacă nu sunt încheiate la vârstă mică, pentru că, mai târziu, tinerii vor avea personalitatea lor, pot spune „De ce trebuie să o iau pe asta?. La 12-13 ani, fata este scoasă la joc, vin peţitori. Deoarece căsătoriile nu sunt permise decât între membrii comunităţii, nu aveau decât să le aranjeze: de când au copiii 2-3 ani, se fac mese la care se stabileşte căsătoria şi, de regulă, aranjamentele rezistă.”, a spus Dorin Cioabă, regele romilor, pentru sursa citată mai sus.


Reclamă

Share.

22 de ani, studentă în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele comunicării la „Universitatea din București”. „Bobocel” în presă, la început de drum, dar cu o desagă de determinare în spate, vrea să crească în domeniul pe care îl iubește cel mai mult și pe care a ales să pășească încă din băncile școlii. Își dorește să devină un jurnalist profi, corect și își dezvolte creativitatea, pentru a realiza materiale autentice și calitative!

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro