Aromată și fierbinte, dulce sau amară, cu lapte sau fără cofeină, cafeaua este a doua cea mai consumată băutură după apă. La nivel mondial, în fiecare minut, sunt consumați câțiva zeci de litri de cafea.
Despre efectele cafelei sunt mai cunoscute doar câteva dintre efecte. Puțini consumatori ai acestei licori știu ce se întâmplă în organismul lor preț de câteva ore după ce au consumat cafea.
Cafeaua oferă energie
Nu cafeaua este cea care vine cu o explozie de energie după ce a fost consumată. Cafeina pe care aceasta o conține este responsabilă în acest sens. Ingredientul minune se găsește si în alte produse precum ceai, ciocolată sau băuturi carbogazoase.
Primul efect al cofeinei ajunse în organism este reducerea oboselii. Brusc, persoana care bea cafea se simte plină de energie. Totuși, aceasta are și dezavantaje.
Cofeina provoacă insomnie, vertij, cefalee și chiar deshidratare.
De asemenea, crește tensiunea arterială, astfel că nu este indicată consumului persoanelor care au astfel de probleme de sănătate.
Este considerată medicament
Recent, în Statele Unite, cafeaua a fost declarată medicament. Hotărârea a fost luată de FDA, respectiv Administrația pentru Alimente și Medicamente.
O cafea poate conține, după caz, între două miligrame de cofeină și 200 de miligrame.
Pentru a rămâne în limitele normale, un adult poate consuma 200 miligrame de cofeină zilnic. Ce mai indicat ar fi ca acestea să fie incluse în două cești de cafea, nu una singură.
Este important însă să bei cafeaua încet, cu înghițituri mici. De altfel, marii producători de cafea spun că această licoare se savurează mai degrabă. Consumul rapid al acesteia poate produce dezechilibre în buna funcționare a organismului. Nu de puține ori auzim fraza „am amețit sau am dureri de cap după ce am băut cafeaua”. Acestea sunt consecințe ale creșterii tensiunii arteriale în urma consumului de cafea. Din acest motiv, trebuie să consumăm cafeaua cu moderație.