Odată cu sezonul rece, dușurile lungi seara, cu apă caldă, par ritual perfect pentru a-ți încheia ziua.

Nimic mai greșit însă. Există un secret pe care puțini îl știu și îl aplică. Este incredibil ce se poate întâmpla în organismul tău când folosești doar apă rece.

Ce se întâmplă în organism când faci doar dușuri reci

Dușul rece, deși nu sună foarte relaxant, este modul perfect să-ți începi sau să termini ziua. Face minuni pentru sănătate, iar acest truc este folosit de mulți sportivi ca să-și facă organismul mai puternic.

Inițial poate părea neplăcut, însă pe măsură ce faci acest lucru tot mai des, corpul se adaptează și le va găsi de-a dreptul relaxante. În plus, beneficiile unui duș pentru sănătate și starea de bine fizică și mentală sunt impresionante.

În primul rând, apa rece stimulează circulația sanguină, deoarece vasele de sânge se contractă rapid pentru a menține temperatura corpului.

Aceasta duce la o circulație mai bună a sângelui, ceea ce poate contribui la sănătatea cardiovasculară și la prevenirea unor probleme de sănătate asociate cu circulația deficitară.

Strămoșii noștri au trăit în aer liber, la temperaturi foarte reci, au îndurat epoca glaciară și au migrat către zone cu climă mai rece. Metabolismul uman a fost conceput pentru a se adapta vremii., susține David Sinclair, biolog la Harvard.

Ce alte beneficii mare are acest obicei

De asemenea, dușurile reci pot spori sistemul imunitar. Mai ales în sezonul rece, când gripa și răceala ne pândesc la toate colțurile.

Studiile au arătat că expunerea la temperaturi scăzute poate crește nivelul de celule albe din sânge, ceea ce ajută la combaterea infecțiilor.

Cei care fac sport sau sunt foarte activi trebuie să știe că dușurile reci sunt necesare și pentru ei.

După exerciții fizice intense sau antrenamente sportive, acestea reci ajuta la reducerea inflamației și a durerilor musculare. Acest lucru se datorează faptului că apa rece îmbunătățește circulația sanguină și reduce umflarea, contribuind astfel la o recuperare mai rapidă.