Însă imediat după această decizie autoritățile au observat cum rata de infectare a ajuns din nou pragul de 1,0, arată date oficiale publicate luni seara de Institutul Robert Koch, informează AFP citat de Agerpres.

Această valoarea numerică arată câtor persoane le transmite virusul, în medie, fiecare individ infectat.

De aceea virusologii au atenționat în mod constant că această rată trebuie să fie subunitară. Pe 15 aprilie, pragul de 1,0 a fost atins din nou, după ce rata de infectare ajunsese la un minim de 0,7.

Dacă tendinţa de creștere se confirmă, atunci eforturile de revenire treptată la normal ar putea fi puse în dificultate.

Autoritățile de la Berlin și reprezentanții landurilor, se vor întâlni joi pentru a discuta următoarele etape de ridicare a restricţiilor, iar deciziile finale ar putea fi luate pe 6 mai.

Această creştere pare să susțină temerile cancelarului Angela Merkel, care a avertizat de mai multe ori asupra unor astfel de riscuri, din cauza grabei cu care opinia publică şi anumiți responsabili politici doresc să sări peste etape.

Merkel a atenționat că în aceste condiții de creștere sistemul de sănătate ar putea ajunge la limita capacităţii – în ceea ce privește numărul de paturi în spitale – până în octombrie, dacă valoarea crește la 1,1, până în iulie la 1,2 şi până în iunie la 1,3.

Potrivit datelor, Germania avea marți 156.337 de cazuri confirmate şi 5913. Printe cele mai importante măsuri, luate după începerea relaxarea restricţiilor din 20 aprilie, vizează redeschiderea şcolilor, a liceelor şi a unor magazine.