Drama emoțională pe care oamenii o trăiesc se resimte și la nivelul corpului. De fiecare dată când suferim, intensitatea trăirilor se transmite și la nivelul organismului. Iată cu ce intensitate semnalează corpul suferința!
Atunci când suferim, interiorul este afectat, el relaționează cu exteriorul și ne sunt afectate atât sănătatea cât și relația cu cei din jur. Oamenii aflați în suferință nu pot da randament task-urilor zilnice și nu se pot concentra. Cele mai afectate sunt inima, creierul și sitemul imunitar care lucrează împreună la bunăstarea corpului și organismului uman.
Inima, prima care resimte
La nivelul inimii, problemele de ordin emoțional se resimt imediat. Deseori apar probleme cauzate de presiunea de la nivelul sângelui, viteza bătăilor inimii și apariția chiagurilor de sânge. În trecut s-a realizat un studiu care a demonstrat că riscul unui atac de cord este 21% mai mare dacă o persoană suferă de ceva.
,,Sindromul inimii frânte” este mai întâlnit în cazul femeilor și nu se poate considera fatal. Suferința emoțională le afectează mai mult pe femei, acestea fiind mai sensibile.
Studii recente au demonstrat însă că schimbările la nivelul inimii pot apărea și în cazul sentimentelor pozitive. Adrenalina, fericirea simțită la un nivel înalt, pot crește considerabil bătăile inimii.
Cum este afectat creierul uman
Creierul uman este si el afectat. Pentru persoanele care au pierdut pe cineva drag, spre exemplu, suferința nu va trece foarte ușor cu trecerea timpului. În astfel de cazuri, gândurile și emoțiile se intensifică în creierul uman. Oamenii tind să se gândească constant, să creeze povești în baza amintirilor și să se lase copleșiți de evenimente.
Suferința afectează capacitatea de gândire a creierului, iar acest lucru se observă în relațiile cu cei din jur. Acestor persoane le este mai greu să se concentreze, să răspundă activ în relațiile din jur sau să poarte o conversație coerentă. Capacitatea de concentrare este deseori cea mai afectată, deoarece persoana aflată în suferință nu poate să facă abstracție de sentimentele sale.
Sistem imunitar
După o perioadă de stres și suferință emoțională intensă, sistemul imunitar se luptă cu toate schimbările ce apar în organism. Nu mai poate răspunde la fel stimulilor eterni și nu mai poate apăra corpul. Dacă sistemul imunitar este afectat, restul problemelor atacă interiorul corpului cu mai mare ușurință și poate aduce afecțiuni mai grave. „Un studiu efectuat de Brain, Behavior and Immunity a aratat ca efectul vaccinului anti-gripal scade la persoanele de peste 65 de ani, in timp ce in cazul persoanelor care au trecut prin perioade emotionale intense, efectul acestuia scade chiar si mai mult.” , a relatat garbo.ro
În restul corpului, deseori apar probleme legate de inflamația corporală, glande suprarenale afectate sau probleme cu somnul și digestia. Toate aceste afecțiuni apar cu scopul de a semnala apariția unor schmbări în organism și necesită îngrijire imediată. Problemele emoționale se pot trata la un medic specialist, de obiecei psihologi sau psihiatrii specializați în probleme de acest gen. Dacă este cazul se pot administra medicamente pentru scăderea nivelului de stres și se pot efectua diferite exerciții de respirație pentru a diminua stările de rău.