Folia de aluminiu este excelentă pentru a fi folosită atunci când coaceți sau prăjiți ceva în cuptor.
În cuptorul cu microunde? Nu atat de mult. La un moment dat, tuturor ni s-a spus să nu folosim produse metalice, în special folie de aluminiu, atunci când gătim cu un cuptor cu microunde. Poveștile de explozii și incendii incredibile înconjoară de obicei aceste avertismente de rău augur. De ce este asta? Să aruncăm o privire la modul în care funcționează cuptoarele cu microunde pentru a afla.
Oricât de incredibile sunt cuptoarele cu microunde, tehnologia din spatele lor este destul de simplă. Cuptoarele cu microunde folosesc cuptoarele cu microunde (adică unde radio) pentru a încălzi alimentele. În cazul cuptoarelor cu microunde, frecvența undelor radio utilizată în mod obișnuit este de 2.450 megaherți (2,45 gigaherți). Undele radio din acest interval de frecvențe au o proprietate interesantă: apa, grăsimile și zaharurile le absorb.
Când sunt absorbite, aceste unde sunt transformate direct în mișcare atomică – căldură. Microundele din acest interval de frecvență au o altă proprietate interesantă. Majoritatea materialelor plastice, sticlei sau ceramicii nu le absorb, motiv pentru care poți atinge vasele fără să te arzi după ce au fost în cuptorul cu microunde.
Dar ce zici de metal?
Pereții din interiorul cuptorului cu microunde sunt de fapt din metal. Se pare că o bucată de metal destul de groasă funcționează foarte mult ca o oglindă. Dar, în loc să reflecte o imagine, reflectă microundele. Dacă ar fi să puneți mâncarea într-o tigaie metalică grea și să o puneți în cuptorul cu microunde, nu s-ar găti. Tigaia ar proteja alimentele de cuptorul cu microunde, astfel încât mâncarea să nu se încălzească niciodată.
Piesele minuscule ascuțite și bucățile subțiri de metal sunt o poveste diferită. Câmpurile electrice din cuptorul cu microunde fac ca curentii de electricitate să circule prin metal. Piesele substanțiale de metal, cum ar fi pereții unui cuptor cu microunde, pot tolera, de obicei, acești curenți fără probleme. Cu toate acestea, bucățile subțiri de metal, precum folia de aluminiu, sunt copleșite de acești curenți și se încălzesc foarte repede.
Atât de repede, de fapt, încât pot provoca un incendiu. În plus, dacă folia este șifonată astfel încât să formeze margini ascuțite, curentul electric care trece prin folie va provoca scântei. Dacă aceste scântei lovesc altceva în cuptor, poate o bucată de hârtie ceară, ați putea ajunge la extinctor, deși acest lucru nu este foarte probabil. De asemenea, scântei vor zbura dacă puneți o farfurie de porțelan tivita în aur sau argintiu în cuptorul cu microunde. Cu excepția cazului în care vasul spune că este potrivit pentru microunde.
Cantități mici
Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente observă că cantități mici de folie de aluminiu pot fi folosite pentru a proteja zonele de alimente (de exemplu, tobe de pui). Pentru a preveni supragătirea. Asigurați-vă că folia nu se află la mai puțin de 1 inch (3 centimetri) de peretele cuptorului și că folia are o formă netedă pentru alimente. Astfel încât să nu iasă marginile.
Chiar dacă urmați aceste instrucțiuni, rămâneți aproape de cuptorul cu microunde, astfel încât, dacă încep să zboare scântei, să îl puteți opri imediat și să îndepărtați folia.