În urma atacului Hamas din 7 octombrie, șase cetățeni români cu dublă cetățenie, israeliană și română, au fost afectați. Patru dintre ei au pierit în atac, unul este dat dispărut, iar cel de-al șaselea este ținut ostatic în Fâșia Gaza. Aceste informații au fost confirmate de statul israelian.

În plus, aproximativ 260 de români, care se află în Gaza, au cerut sprijinul Ministerului de Externe din România pentru a fi evacuați din enclavă. Purtătorul de cuvânt al Ministerului, Radu Filip, a informat într-o intervenție la Antena 3 CNN despre demersurile instituției pentru a-i scoate pe români din zona periculoasă.

Situația actuală

Potrivit informațiilor furnizate de autoritățile israeliene, unul dintre cetățenii români cu dublă cetățenie este ținut ostatic în Fâșia Gaza. În același timp, Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa nu au primit alte solicitări de sprijin consular privind dispariția sau decesul altor cetățeni români în Israel.

Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a făcut un apel ferm pentru eliberarea imediată a tuturor ostaticilor, inclusiv a celui cu dublă cetățenie. Cu toate acestea, nu se cunosc detalii despre modul în care se desfășoară operațiunile de eliberare a ostaticilor.

Ce se întâmplă cu românii dispăruți sau luați ostatici în Fâșia Gaza. MAE: Chiar președintele Iohannis va face un apel!

Situația este foarte dinamică și fluidă, iar autoritățile române sunt în legătură cu cele israeliene pentru a monitoriza evoluția situației și pentru a sprijini demersurile de eliberare.

Evacuarea cetățenilor români

În ceea ce privește evacuarea celor aproximativ 260 de cetățeni români din Gaza, până în prezent, nu a fost posibilă realizarea acesteia în condiții de siguranță. Autoritățile române continuă să colaboreze cu cele israeliene pentru a găsi soluții și a asigura siguranța cetățenilor români aflați în enclavă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe a menționat că, în măsura în care pot sprijini demersurile de eliberare a ostaticilor, va fi lansat un apel prin intermediul unui mesaj transmis chiar de președintele Iohannis.