Proprietarii de baruri și restaurante așteaptă cu nerăbdare să afle când își vor putea redeschide afacerile. La fel de nerăbdători sunt și clienții acestora și miile de tineri care ne serveau la masă.

Premierul României nu are însă vești prea bune, pentru această industrie. Ludovic Orban a anunţat că după data de 15 mai vor fi deschise hotelurile, dar nu şi restaurantele, cafenelele și barurile, care funcționează în spații închise. Ca un argument suplimentar riscului epidemiologic, premierul a explicat că, din punct de vedere economic, contribuția sectorului HORECA la PIB-ul României este limitată și nu reprezintă deocamdată o urgență. Cel puțin nu pentru autorități, pentru că cei direct implicați continuarea restricțiilor poate însemna șomaj și faliment și este o urgență.

„Hotelurile nu vor fi sub restricţie după 15 mai. Restricţii vor fi la restaurante, cafenele, baruri. Astea vor rămâne. Din evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele – mai ales în spaţii închise – sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemiologice. Şi probabil va mai trece un timp până să se poată da drumul la restaurante, cel puţin în spaţii închise (…) 

Suntem atenţi şi la economie, dar sănătatea e de bază, iar dacă e să o luăm, contribuţia la Produsul Intern Brut a HORECA este limitată, o putem duce încă o lună jumate, două”, a afirmat Ludovic Orban.

Mai mult noroc ar putea avea cei care au posibilitatea de a-și porni activitatea în spații deschise, dar asta nu mai devreme de data de 1 iunie și cu respectarea strictă a unor reguli de distanțare socială. Această variantă este suținută de faptul că riscul de îmbolnăvire este cu mult redus, în spații deschise, dar și de mentalitatea premierului că oamenii ies la terasă doar după data de 1 iulie.

„În funcţie de evoluţia epidemiei, în funcţie şi de evoluţia condiţiilor meteorologice, nu excludem posibilitatea ca cele în spaţii deschise, în anumite condiţii, să le deschidem la 1 iunie, la 15 iunie. Că sezonul, hai să fim cinstiţi, începe cam în jurul datei de 15 iunie şi, în realitate, după 1 iulie merg oamenii foarte serios. Deci, nu excludem varianta asta. E adevărat, riscul epidemiologic în spaţii deschise pentru restaurante, cafenele este mai mic, dar şi aici trebuie să ţinem cont că există un risc şi să luăm măsurile de protecţie specifice pentru a reduce riscul de răspândire”, a explicat șeful Guvernului.