Moment mult așteptat de toți românii care au credite la bănci! Indicele ROBOR, a atins cel mai scăzut nivel din ultimul an. Conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), indicele ROBOR la 3 luni a coborât la 6,49%. Astfel a marcat o reducere semnificativă față de nivelul înregistrat la sfârșitul anului trecut, când a depășit 8%.
ROBOR scade, însă nu vor fi mari modificări legate de ratele românilor
ROBOR este indicele de referință pentru calculul dobânzilor la creditele cu dobândă variabilă din România. După luni de zile în care a avut o valoare mare, acesta înregistrează o scădere semnificativă.
Totodată, IRCC (indicele de referință pentru creditele consumatorilor) a înregistrat și el o scădere. Acesta a a atins pragul de 5,94%. De altfel, este prima dată în ultimele 18 luni când acesta a înregistrat o descreștere.
Aceste scăderi ale indicelui ROBOR și IRCC, deși binevenite pentru cei care dețin credite cu dobândă variabilă.
Cei care au credite la bănci au observat doar o ușoară reducere a ratelor cu câțiva lei. Dobânzile percepute de instituțiile financiare sunt influențate de mai mulți factori, printre care și riscul și costurile administrative.
La începutul anului trecut, ROBOR se situa la 3,02%. Valoarea cea mai mare a atins-o la început de 2023, atunci când a crescut la 7,56%. Astfel, scăderea la nivelul actual reprezintă o încurajare pentru cei care s-au împrumutat de la instituțiile financiar bancare. Totuși, cel puțin deocamdată nu va fi resimțită o modificare uriașă legată de rate.
Indicele ROBOR la 6 luni, folosit pentru calculul dobânzilor la creditele ipotecare cu dobândă variabilă în lei, a înregistrat o ușoară scădere. Acesta a ajuns la la 6,59%, în timp ce ROBOR la 12 luni a coborât la 6,77%.
Încă din luna mai 2019, a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 19/2019, care a modificat modul în care se calculează rata pentru creditele în lei cu dobândă variabilă. Aceasta a introdus IRCC drept indice de referință. El este calculat trimestrial pe baza ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare. În consecință, românii care au credite pot fi siguri că dobânzile lor sunt influențate de evoluția pieței interbancare.