Prelungirea prețurilor maxime pentru polițele RCA până la finalul anului, la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), este o măsură menită să calmeze piața asigurărilor auto și să ajute șoferii.

Guvernul pregătește schimbări importante pentru 1,7 milioane de șoferi, iar aceasta este una dintre ele. Prin această măsură, prețul polițelor RCA va fi plafonat la nivelul maxim înregistrat în data de 28 februarie 2023.

Ce se întâmplă cu prețul polițelor RCA

Prelungirea valabilității polițelor emise de Euroins și dublarea termenului în care o poliță RCA poate intra în vigoare sunt alte modificări importante aduse industriei asigurărilor auto. Aceste schimbări au fost introduse în urma ieșirii de pe piață a companiei Euroins, care avea un deficit de solvabilitate de peste 400 de milioane de euro.

Autoritățile au luat în considerare necesitatea unei reglementări mai stricte a pieței asigurărilor auto. Prin plafonarea prețurilor RCA până la finalul anului, se elimină potențialul impact negativ al creșterii prețurilor.

Aceasta este o măsură necesară pentru a rezolva disfuncționalitățile evidente ale pieței și pentru a asigura respectarea obligațiilor legale rezultate din încheierea contractelor RCA.

Ce se întâmplă cu prețul polițelor RCA până la finalul anului. Anunțul vine de la vârful Guvernului

Declarații importante de la vârful Guvernului

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că se caută și o soluție pe termen lung pentru reglementarea pieței de asigurări auto. Este evident că este nevoie de o reglementare mai strânsă pentru a rezolva dezechilibrul major între cerere și ofertă care a generat o criză în piață.

Această măsură este în conformitate cu Legea concurenței și va asigura o piață mai stabilă și mai funcțională pentru toți actorii implicați.

Așadar, prelungirea plafonării prețurilor polițelor RCA până la finalul anului este o măsură importantă pentru calmarea pieței asigurărilor auto și pentru protejarea șoferilor. Aceasta este doar una dintre schimbările importante propuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară și analizate de Guvern.

Se caută, de asemenea, soluții pe termen lung pentru reglementarea pieței de asigurări auto și pentru asigurarea unei piețe mai stabile și funcționale.