Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, aduce noi informaţii de mare interes pentru români. Potrivit lui Oroş, autorităţile au în plan  o nouă ordonanţă militară. Prin nou document se va decide obligativitatea de redeschidere a pieţelor, destinate pentru producătorii mici din România.

Reclamă

Ce se va întâmpla cu pieţele?

„Principala cauză este modificarea comportamentului consumatorului. O parte din pieţe au fost închise şi de acea am făcut apel, încă de la începutul crizei, către toate administraţiile publice locale, să lase pieţele deschise pentru să sunt singurele locuri în care producătorii locali pot să îşi vândă produsele, mai ales produsele de sezon. (..) Dacă magazinele de colţ de stradă pe 10 metri pătraţi au rămas deschise, nu văd de ce nu ar rămâne deschise şi aceste pieţe. Şi am continuat cu acest apel şi mâine o să prindem chiar într-o ordonanţă militară obligativitatea deschiderii pieţelor cu asigurarea, sigur, a măsurilor de combatere a răspândirii virusului”, a spus descris Agriculturii la Realitatea Plus.

Există în discuţie o criză alimentară?

„Până acum nici în România, nici în Uniunea Europeană nu sunt semne ale acestei crize (alimentare – n.r.), dar orice stat responsabil trebuie să se gândească foarte bine pentru că nu putem estima cât timp va dura această criză medicală, dacă va dura foarte mult cu siguranţă afectează economia şi agricultura. Deocamdată pe datele pe care le avem nu se pune problema unei crize alimentare. Noi, ca şi stat, trebuie să ne gândim foarte bine ce vom face”, a mai explicat ministrul Agriculturii.

Reclamă

Oros a mai declarat că a solicitat de ultim moment simplificarea procedurilor de acordare a subvenţiilor către agricultori şi efectuarea acestora în mediul online. De altfel, subvenţiile ar putea ajunge mai devreme în acest an.

„Pregătim nişte scheme de ajutor de stat, pentru că asta ne permite Comisia, să acordăm ajutor din banii noştri, nu din bani europeni pe nişte scheme de sprijin acolo unde vom avea pierderi de venituri. De aceea monitorizăm foarte atent ceea ce se întâmplă în activitatea din agricultură şi industria alimentară (…) să venim cu compensări în momentul în care aceste pierderi se constată, deocamdată suntem la începutul fenomenului, monitorizăm, facem calcule şi vom interveni exact acolo unde este necesar”, a mai spus afirmat ministrul.

Oroş a mai declarat că ministerul are pregătită o platformă destinată micilor agricultori din România, destinată pentru vinderea mărfii.

„Anul acesta problema vânzării este mult mai mare. De aceea, pe de o parte am făcut apel la deschiderea pieţelor şi pe de altă parte am venit în ajutorul lor cu o platformă. În aceste săptămâni sunt zeci de tone, poate sute de tone de legume care stau neridicate şi atunci am făcut această platformă în care fiecare poate să-şi pună datele de contact şi cantităţile de legume, iar noi i-am îndrumat pe retaileri să se deplaseze către zonele respective şi să se aprovizioneze de acolo”, a adăugat ministrul.