Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a oferit românilor o explicație detaliată cu privire la schimbările aduse de noua Lege a pensiilor.

Într-o conferință de presă, el a subliniat faptul că această lege va rezolva inechitățile existente în sistemul actual și va aduce beneficii semnificative pentru angajații cu salarii mici și stagii lungi de cotizare.

Noile schimbări care vor crește pensiile

Printre cele mai importante schimbări aduse de noua lege se regăsește formula de calcul a pensiilor, care va lua în considerare toate veniturile brute ale românilor.

Această măsură va duce la creșterea pensiilor pentru un număr mai mare de români. De asemenea, vor fi luate în considerare și alte venituri precum acordul global, primele, premiile, cel de-al 13-lea salariu și sporurile.

Daniel Baciu a subliniat că noua formulă de calcul a pensiilor va elimina toate inechitățile acumulate în sistem de-a lungul timpului. Aceasta reprezintă un pas important în asigurarea unei pensii corecte și echitabile pentru toți românii.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor în luna decembrie. Explicații clare de la șeful Casei Naționale de Pensii

În ceea ce privește vârsta de pensionare, Daniel Baciu a explicat că aceasta ar trebui corelată cu speranța de viață, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor europene. El a menționat că noua lege propune o varsta de pensionare de 65 de ani, iar aceasta va fi revizuită o dată la 3 ani în funcție de indicatorii de speranță de viață.

De asemenea, a precizat că există numeroase avantaje pentru cei din grupele speciale de munca, cum ar fi acordarea de puncte suplimentare de stabilitate pentru cei care au lucrat mai mult de 25 de ani.

Plata pensiilor în decembrie 2023

În ceea ce privește plata pensiilor în luna decembrie a acestui an, Daniel Baciu a asigurat românii că nu vor exista întârzieri.

El a declarat că pensiile vor fi acordate la timp și că sumele vor fi virate la Poșta Română conform graficului stabilit. De asemenea, a menționat că nu au existat întârzieri în plata pensiilor prin intermediul băncilor, cu care au convenții încheiate.