Reclamă

Postul este de obicei asociat cu religia, însă, în cazuri excepţionale  poate fi şi impus de un medic sau de un specialist în nutriţie. Experţii în alimentaţie cosideră că postul reprezintă o perioadă de 8-12 ore în care nu mânânci nimic.
Sursa: Social Media

Termenul breakfast (mic-dejun) din limba engleză s-a născut tocmai din juxtapunerea cuvintelor fast care înseamnă post şi break înseamnă a întrerupe, tocmai pentru a sublinia că micul-dejun „întrerupe” perioada de post la care e supus corpul în timpul somnului.

Efectele postului negru

Concepția publicului larg asupra subiectului este, adeseori, polarizată. Dacă alegi la întâmplare câţiva oameni de pe stradă, o să constaţi că unii consideră benefice perioadele de post, în timp ce alţii, dimpotrivă, cred că acestea sunt nocive pentru organism.

La polul celălalt, perioadele de post negru mai lungi, de regulă peste 48 de ore nu aduc nimic benefic organismului. Studiile au arătat că după 28-48 de ore scad dramatic rezervele de glicogen din ficat şi muşchi.

După 48 de ore de post negru, corpul va intra în panică şi va începe să se „hrănească” cu substanţe care se găsesc în muşchi şi în straturile de grăsime. De aici intervine şi problema slăbitului rapid. Toate femeile sunt tentante să slăbească prin înfometare, pentru că astfel obţin rezultate rapide şi vizibile. Însă aceasta nu numai că e şi metoda cea mai periculoasă, dar şi cea mai ineficientă. În momentul în care începi să mănânci foarte puţin sau deloc, corpul cosumă, într-adevăr  rezervele de grăsime din corp. Însă cu prima ocazie în care te vei reîntoarce la o alimentaţie normală. Vei lua rapid kilogramele de care tocmai ai scăpat şi uneori te vei alege şi cu câteva în plus.

Din punctul de vedere al specialiștilor, postul negru nu e periculos. Atâta timp cât e însoţit de perioade în care ai un regim alimentar sănătos şi de exerciţii fizice.

Postul negru nu este un obicei religios

Perioadele de post nu au legătură cu religia, ci pot avea loc oricând dorește o persoană, însă trebuie să se aibă în vedere și activitățile ce trebuie îndeplinite. Dacă urmează să mergi la sala sau să alergi, nu e o idee bună să ții post negru exact în perioada respectivă. Un post fără carne mai poți ține, dar fără niciun pic de aliment probabil că nu. Dacă nu vrei să ajungi pe vreun pat de spital, alegeți momentele de postire într-o zi sau o perioada în care șții că eșți relaxat și nu ai practic nimic de făcut.

Toxinele se elimina cel mai bine atunci când le permiți să fie eliminate. Pentru a compensa lipsa de energie pe care nu o mai primeșți din alimentație, poți încerca să dormi. De asemenea, activitățile fizice ușoare te pot ține ocupat/a cu altceva și cu gândul departe de mâncare. Dacă vezi că nu poți și nu poți, mănâncă ceva ușor și dată viitoare setează-ți un obiectiv mai mare: să rezișți fără mâncare o perioada mai mare cu o ora sau două. De reținut că apă nu trebuie să lipsească.


Reclamă

Share.

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro