Perioada rece la aduce românilor facturi mai mari. Astfel că, persoanele care nu au primit facturi la energie luna aceasta este posibil să aibă două facturi de plată în luna decembrie. Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) a vorbit despre acest subiect la  Digi 24. 

Zoltan Nagy-Bege, despre o posibilă compensare a facturilor

social media

Zoltan Nagy-Bege a spus că la sfârșitul lunii octombrie a fost aprobată în Parlament o lege care are în vedere compensarea facturilor la energia electrică. Însă, normele de aplicare ale acestei legi nu au fost realizate încă.

„La sfârșitul lui octombrie s-a aprobat în Parlament acea OUG 118 care s-a dat de către guvern pentru compensarea facturilor la energie electrica și gaze. S-a completat în Parlament și s-a dispus și plafonarea.  Legea prevedea termen de 15 zile în care trebuia să se elaboreze normele de aplicare a acestei legi. Acest lucru încă nu s-a întâmplat.

N-avem încă norme, suntem în 24 noiembrie, și în lipsa normelor furnizorii nu știu cum să factureze și cum să aplice această lege. Unii au preferat în loc să factureze la valoarea normală prevăzută din contract. Încălcând legea au preferat să amâne emiterea facturilor. Sper că cel târziu săptămâna viitoare aceste norme să apară.”, a declarat Zoltan Nagy-Bege.

Clienții vor primi două facturi în decembrie

Zoltan Nagy-Bege a subliniat faptul că nu exclude posibilitatea ca oamenii să primească două facturi în decembrie.  Acesta spune că unii furnizori  au decis să amâne emiterea facturii. Aceștia au anunțat pe site sau  în presă cu privire la această decizie de a amână emiterea facturilor.

,,Problema e că ar trebui să se aștepte acești clienți cărora nu le-a venit factură că în decembrie să primească chiar două facturi. Într-o săptămână – două să vină două facturi că să recupereze acest decalaj din cauza amânării emiterii facturilor”, a mai declarat președintele ANRE.