O serie de zvonuri au început să circule în mediul online cu privire la reluarea cursurilor școlare. Ba chiar a circulat și un document fals, cu antetul Ministerului Educației. Părinții, elevii și studenții umăresc cu interes acest subiect, iar astăzi ministrul a oferit o serie de informații cu privire la examele din acest an.
Monica Anisie, minitrul Educației a explicat măsurile luate în contextul pandemiei. Ea a vorbit și despre ce se pregătește în domeniul educației după ce restricțiile se vor mai relaxa. Anunțul cel mai important făcut de oficial este cu privire la rezidențiat. Acesta va fi susținut în acest an, dar cel mai probabil prin luna noiembrie. Prelungit va fi și anul universitar, care va ține până în luna octombrie.
„Împreună cu ministrul Sănătății am realizat un ordin comun prin care am prelungit anul de rezidenţiat până la 31 octombrie. Examenul s-ar putea susține în luna noiembrie”, arată ministrul.
Anul școlar nu va fi înghețat
Anisie susține că se vor căuta toate măsurile posibile pentru a preveni înghețarea anului școlar. De asemenea se urmărește și evoluția în domeniul educației în statele membre UE afectate de coronavirus.
„Am precizat că nu se îngheaţă anul şcolar şi că vom căuta soluţii. Vom veni şi vom prezenta scenariile de reluare a cursurilor pentru perioada următoare.
Vor fi luate în calcul doar când, elevii, studenţii şi cadrele didactice vor fi în siguranţă.
Suntem atenţi la tot ce se intâmplă în celelalte state membre UE. Sunt în contact cu toţi aceşti ministri. Vom avea o videoconferinţă în care vom prezenta ce măsuri luăm în calcul.
Privim cu încredere că în curând vom relua cursurile şi că vom putea susţine aceste examene naţionale”, a explicat demnitarul de la Educaţie.
Toate cursurile online din perioada pandemiei nu au fost de predare ci doar de fixare a cunoștințelor.
„În această perioadă aceste lecţii online au fost unele de fixare a cunoştinţelor. Nu au fost notaţi elevi. Nu au fost lecţii de predare. Vom regelementa în mod clar care sunt parametri în care trebuie să se desfăşoare şi aceste lectii online.
Este necesar un răspuns legal, clar şi reglementat pentru întrebările elevilor şi profesorilor dar şi a elevilor”, spune Anisie.
Ce se întâmplă cu salariile profesorilor
Simulările din acest an vor fi anulate, ele nemaiputând fi susținute în momentul în care România ca scăpa de virusul chinezesc.
„Noi le.am inlocuit cu acele teste de antrenaemnt puse la dispoziţia elevilor de clasa a 8-a si a 12-a.
Apoi vor fi explicate la emisiunile TVR răspunsurile la aceste teste. Este bine ca aceste teste să fie rezolvate în parteneriat cu cadrul didactic de la clasă.
Având baremele elevul se poate inclusiv autoevalua pe baza raspunsuriloe date”, a spus demnitarul.
Monica Anisie a ținut să facă lămuriri și cu privire la salariile profesorilor, menționând că nici plata și nici concediile nu vor suferi modificări.
„Am mai spus și repet, salariile se plătesc ca şi până acum În niciun cay nu se pune problema șomajului tehnic la nivelul domeniului educaţie.
Noi am recomandat cadrelor didactice ca in perioada 3.21 aprilie, perioada vcacantei sa intre in concediu. Isi pot lua concedii de odihna in acea perioada”, a cocnchis ministrul Educaţiei.