Indiferent dacă sunteți acasă sau în oraș, opțiunile nesfârșite de alimente gustoase și disponibilitatea largă de gustări rapide vă pot face să mâncați în exces.
Dacă nu cunoașteți dimensiunea porțiilor, supraalimentarea poate scăpa cu ușurință de sub control. Iar asta poate duce la diverse consecințe negative asupra sănătății.
O modalitate de a controla acest obicei este să înțelegi mai întâi modul în care supraalimentarea îți afectează corpul.
Efectele nocive
1. Poate agrava excesul de grăsime corporală
Bilanțul caloric zilnic este determinat de câte calorii consumați față de câte ardeți.
Când mănânci mai mult decât trebuie, acest lucru este cunoscut sub numele de surplus de calorii. Corpul dumneavoastră poate stoca aceste calorii suplimentare sub formă de grăsime.
Mâncarea în exces poate fi deosebit de problematică pentru dezvoltarea excesului de grăsime corporală. sau a obezității. Deoarece este posibil să consumați mult mai multe calorii decât aveți nevoie
Pentru a preveni creșterea în exces de grăsime, încercați să aveți o masă cu proteine slabe și legume fără amidon. Înainte de a mânca alimente mai bogate în carbohidrați și grăsimi.
2. Poate crește riscul de îmbolnăvire
În timp ce supraalimentarea ocazională nu afectează sănătatea pe termen lung, supraalimentarea cronică poate duce la obezitate. La rândul său, s-a demonstrat în mod constant că această afecțiune crește riscul de îmbolnăvire.
Obezitatea, este definită ca având un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare. Este unul dintre principalii factori de risc pentru sindromul metabolic. Acest grup de afecțiuni crește șansele de boli de inimă și alte probleme de sănătate. Precum diabetul și accidentul vascular cerebral.
Indicatorii sindromului metabolic includ niveluri ridicate de grăsimi în sânge. Tensiune arterială crescută, rezistență la insulină și inflamație. Rezistența la insulină în sine este strâns legată de supraalimentarea cronică.
Dacă este lăsată necontrolată, rezistența la insulină poate duce la diabet de tip 2.
Vă puteți reduce riscul de apariție a acestor afecțiuni evitând alimentele bogate în calorii. Sau alimentele procesate, consumând multe legume bogate în fibre și moderând mărimea porțiilor de carbohidrați.
3.Poate afecta funcția creierului
Mai multe studii leagă supraalimentarea continuă și obezitatea de declinul mental la adulții în vârstă. În comparație cu cei care nu mănâncă în exces.
Un studiu la adulții în vârstă a constatat că supraponderabilitatea afectează negativ memoria.
Creierul tău conține aproximativ 60% grăsimi, consumul de grăsimi sănătoase precum avocado, unt de nuci, pește gras și ulei de măsline poate ajuta la prevenirea declinului mental.