O bancă mare din România a luat o decizie neașteptată, în plin scandal legat de creșterea neașteptată a dobânzilor și a comisioanelor. Banca Transilvania a hotărât să facă un pas în spate și să renunțe la majorare.

Ce se întâmplă cu clienții băncii Transilvania de la 1 ianuarie 2024

Banca Transilvania face un pas în spate după ce a anunțat că vrea să majoreze comisioanele. O decizie pe care, de altfel, au luat-o și alte bănci din România, la scurt timp după ce legea privind schimbările fiscale a fost promulgată.

Banca ar fi urmat să majoreze comisionul de retragere numerar de la ghișeu la 0,9% sau minimum 9 lei pentru persoanele fizice și la 1% sau minimum 19 lei pentru firme.

Acum, instituția bancară a anunțat că va renunța la această majorare care i-ar fi afectat pe toți clienții săi.

Marcel Ciolacu, furios pe băncile care voi să „facă bani cu orice preț”

Decizia bruscă a băncilor din România să-și majoreze dobânzile și comisioanele a determinat Guvernul să intervină. În decursul acestei săptămâni, este așteptat ca Marcel Ciolacu să se întâlnească cu reprezentanții instituțiilor bancare pentru a discuta situația.

La întâlnirea cu premierul vor lua parte specialişti din Ministerul Finanţelor şi BNR, reprezentanţii micilor întreprinzători, ai băncilor şi ai societăţii civile.

Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să creşti artificial comisioanele bancare! (…) Nu voi renunţa niciodată la lupta împotriva evaziunii. Şi nu voi renunţa să protejez românii de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preţ., a transmis premierul.

Conform noilor măsuri fiscale, sunt limitate plățile cash, pentru a combate evaziunea fiscală.

Astfel că plăţile între persoanele juridice se pot face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de 2000 lei/zi.

Între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei.

De asemenea, sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile.

Încasările şi plăţile cash între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.