Vuiește presa românească și internațională, de câteva săptămâni, că amenzile din România sunt fără precedent, iar unii spun chiar ilegale.

Alții sunt de părere că românul nu înțelege decât de constrângere și că doar când îl „arde la buzunar” pricepe ceea ce trebuie înțeles.

Dacă e așa sau nu, încă nu știm, dar cert este că Ministrul de Interne, Marcel Veda a declarat că, de la începutul stării de urgență au fost aplicate în România 290.000 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 570 de milioane de lei. Ce se va întâmpla cu banii, a spus tot ministrul, care dă asigurări că sumele încasate nu vor ajunge la Guvern.

„Există un subiect în media că s-au dat multe amenzi şi că pot fi mulţi sau puţini bani 570 de milioane sau, mă rog, 285 de milioane dacă se plătesc toate amenzile. Vreau să spun că am discutat cu domnul prim-ministru şi vom găsi o formulă, un act normativ ca toţi aceşti bani să fie folosiţi pentru nevoile persoanelor cu vulnerabilităţi şi pentru sistemul de sănătate publică. Adică, aceşti bani se încasează la autorităţile locale, nu le încasează Ministerul sau Guvernul, ca să ştie cei care ne ascultă, şi autorităţile locale trebuie să le reorienteze spre zona de sănătate publică”, a declarat Marcel Vela, citat de Agerpres.

Guvernul a majorat, prin Ordonanţa de Urgenţă, începând cu data de 3 aprilie, cuantumul amenzilor aplicate pe perioada stării de urgenţă atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice. Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare sunt în prezent cuprinse între 2.000 de lei şi 20.000 de lei, iar cele pentru persoanele juridice sunt cuprinse între 10 și 70 mii lei.
Contravenienții au posibilitatea să achite, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, o jumătate din cuantumul amenzii primite.