Chiar dacă, pe 15 mai, unele afaceri se vor redeschide, vor rămâne sectoare încă închise, iar cheltuielile celor ce-și repornesc activitatea vor fi sporite de măsurile de siguranță pe care trebuie să le asigure. În acest context, autoritățile se văd nevoite de a lua noi măsuri de sprijin, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați, inclusiv cei rămași fără un loc de muncă. Premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, că Guvernul va continua să susțină plata șomajului tehnic pentru companiile ai căror angajați nu pot reveni la muncă și că se lucrează și la un plan de măsuri pentru cei ce-și reiau activitatea, dar au nevoie de sprijin.
„Pentru firmele care vor fi sub măsurile de restricție a activității vom continua plata șomajului tehnic, pentru că angajații lor nu pot fi reangajați atât timp cât firma nu își poate relua activitatea (…) Pentru firmele care vor ieși de sub restricții, după data de 15 mai, vom pune la dispoziția companiilor instrumente de măsuri active. Adică persoanele care au fost în șomaj tehnic și își reiau activitățile îi vom susține prin plata unui cuantum din salariu o perioadă de timp, urmează să analizăm situațiile concrete pentru a adopta actul normativ”, a declarat Ludovic Orban.
Și Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat anterior că se dorește adoptarea de măsuri active, pentru ajutarea firmelor care încep să-și reia activitatea.
„Intenția noastră este să înlocuim măsura șomajului tehnic cu o măsura activă, care înseamnă suportarea de către stat a unei părți din costul cu salariile (pentru – n.red.) angajatorii care au fost afectați de pandemie, daca se va impune, pentru anumite sectoare de activitate.”, a precizat ministrul muncii.
Conform ultimelor date prezentate de Ministerul Muncii, până pe data de 28 aprilie erau 1.031.152 de români care au fost trimiși în șomaj tehnic și 266.473 de oameni care și-au pierdut locul de muncă.
Președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Victor Picu, a anunțat, la finalul săptămânii trecute, că a făcut deja plățile pentru 90% din solicitările de șomaj tehnic primite și a anunțat că la începutul lunii mai se pot depune cereri pentru luna aprilie.