Reclamă

Copila de cinci ani a ajuns pe mâinile medicilor la începutul lunii aprilie. Fetița a fost diagnosticată cu formă de hepatită necunoscută de experți. Din fericire, doctorii au reușit să o stabilizeze, însă situația ei nu se îmbunătățește.

Fetița de 5 ani are nevoie de un transplant de ficat

În prezent, micuța e internată acum la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” și urmează să fie transferată la Institutul Clinic Fundeni.

Până acum, medicii au încercat mai multe tratamente, însă niciun rezultat nu a fost favorabil. Drept urmare, fetița ar putea avea nevoie și de un transplant hepatic. Între timp, mama ei s-a testat pentru a afla dacă este compatibilă, în cazul în care va fi nevoită să-i doneze fetiței o bucată din ficat.

„Cazul ei este, să zicem, destul de ciudat. La început, analizele arătau destul de rău, dar starea fetiței era foarte bună, în contradicție cu analizele, după care, sigur, se simte afectarea hepatică. Trebuie permanent supravegheată”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adriana Pistol, pentru DIGI24.

Între timp, medicii de la Fundeni au reușit să afle și cauzele hepatitei severe. Micuța ar suferi de boala Wilson, o tulburare genetică ce provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism. Singura variantă pentru a o salva rămâne transplantul de ficat.

Micuța a avut coronavirus

Pe de altă parte, specialiștii din domeniul sănătății fac cercetări pentru a afla dacă este o legătură între hepatita misterioasă și COVID. De obicei, virusurile provoacă hepatită virală acută nu au fost detectate până acum în niciunul dintre aceste cazuri. Se ia în calcul posibilitatea să fie un adenovirus. Doctorii au confirmat că micuța a fost infectată cu coronavirus.

„E posibil ca acești copii – copiii, în general – să nu fi fost expuși de la început la adenovirusuri, cum suntem în mod normal, din cauza pandemiei. În general, adenovirusurile le luăm din primele luni de viață și e posibil ca această lipsă de expunere să declanșeze la unii, atunci când sunt expuși, o reacție imunitară mai puternică.

O altă variantă ar fi – și se studiază, dar nu este nicio dovadă – că dacă acești copii au avut înainte coronavirus, e posibil să fi afectat, să fi lăsat niște urme în ficat sau să-l fi făcut mai susceptibil la aceste adenovirusuri. Nu e clar. Se cercetează. Sunt cazuri foarte, foarte puține și trebuie să spunem că nu au nicio legătură cu vaccinurile”, a declarat Mircea Iliescu, cercetător la Cambridge, la DIGI24.

Cazul fetiței de 5 ani nu este singular! Alți doi copii din România, cu vârste de 8 luni, respectiv 10 ani, sunt și ei suspecți că au această formă de hepatită din cauze necunoscute.


Reclamă

Share.

Alina Anghel, jurnalist cu peste 8 ani de experiență. Vine în echipa substantial.ro pentru a vă pune la curent cu tot ceea ce se întâmplă în lumea mondenă și nu numai. Evenimentele la care a participat au ajutat-o să cunoască o mulțime de personaje din lumea showbizului și este gata să dea ora exactă atunci când vine vorba de știri de calitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro