Astăzi, 27 decembrie 2022, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ștefan, martorul Învierii și al Înălțării lui Iisus Hristos. Este o zi plină de obiceiuri și tradiții, pe care românii, cu precădere cei de la sate, nu le ratează. Iată ce este bine să împarți astăzi pentru a avea parte anul viitor de sănătate și belșug.
Conform Noului Testament, Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați aleși de către apostoli pentru a fi diaconi. Ștefan era unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urmau peste tot. Mai mult, el a asistat direct la Învierea și Înălțarea fiului Maicii Domnului. Pentru că a ales să îi conducă pe diaconi, dar și pentru credința sa și puterea de a face minuni, Sfântul Ștefan a fost numit și arhidiacon.
Ce se împarte de Sfântul Ștefan
Potrivit tradițiilor bătrânești, pe data de 27 decembrie gospodinele fac Pâinicile lui Ștefan. Acestea fac un aluat asemănător cu cei de cozonac, fac pâinici în formă rotundă, apoi le ung cu miere. Aceste bunătăți amintesc de pietrele care l-au ucis pe Ștefan. Ele se duc la biserică unde preotul pe sfințește, iar apoi se împart copiilor amărâți.
De Sfântul Ștefan se mai prepară și se împart mucenici cu miere și nucă. Aceștia amintesc de moartea mucenicească. Pentru a avea spor în casă, dar și pentru sănătatea rudelor sau membrilor familiei grav bolnavi, de Sfântul Ștefan trebuie să facem fapte bune. Și reconcilierile sunt binevenite în această zi de sărbătoare.
Astăzi nu este bine să ne certăm sau să dăm startul vreunui conflict. De asemenea, fiind cruce roșie, trebuie să stăm departe de muncile zilnice, cum ar fi datul cu mătura, cusutul sau spălatul.