Românii care sperau să-și achiziționeze o locuință în anul 2023 întâmpină multe piedici. Ca să-și vadă visul devenit realitate, cei mai mulți trebuie facă sacrificii financiare mari. Iată cât ar trebui să câștige cineva ca să-și permită un credit ipotecar.
Pentru românii cu rate la bănci, 2022 a fost un adevărat coșmar. Izbucnirea războiului din Ucraina a lovit puternic și în economiile țărilor europene.
Indicii IRCC și ROBOR au explodat în ultimele luni și și-au dublat valoarea, iar asta s-a reflectat din plin în ratele românilor. Unii au plătit chiar și dublu pentru același împrumut făcut în urmă cu mai mulți ani.
Așa că înainte să-și cumpere un imobil, oamenii trebuie să se gândească bine înainte dacă-și permit acest lucru.
Mare atenție la supra-îndatorare! Programul Noua Casă permite ca rata la credit să fie 45% din venit. Iar pentru cine s-a îndatorat la maxim anul trecut, rata acum reprezintă 75% din acelaşi venit, din cauza creşterii dobânzii. Adică o rata de 1.800 lei în ianuarie 2022, a devenit 3.000 lei în ianuarie 2023., a atenționat Irina Chițu, directorul comparatorului bancar Finzoom.ro.
Ce salariu trebuie să ai ca să-ți permiți un credit ipotecar
În consecință, și băncile au înăsprit condițiile pe care oamenii trebuie să le îndeplinească pentru a primi un credit. Anul acesta, ca un român să-și permită să facă un împrumut ipotecar trebuie să câștige de două ori mai mult decât salariul minim din România.
Mai exact, pentru un imobil de 70.000 de euro, venitul lunar trebuie să fie de cel puțin 5.273 de lei. Asta doar ca să se încadreze în limita de 45% din rata de îndatorare calculată înainte de acordarea banilor.
Este necesar un avans de 3.500 de euro, așadar românul în cauză va datora băncii suma de 65.000 de euro, în 30 de ani. Iar rata lunară ar ajunge în acest caz la suma de 2.373 de lei, lunar.
Această schimbare i-a lăsat însă pe mulți români fără nicio șansă să-și vadă visul împlinit. Mai grav este că mulți s-au trezit cu cererile pentru credite respinse, după ce achitaseră deja avansul la locuințe. În cazul lor, este puțin probabil să reușească să mai obțină banii necesari de la bănci.