Salariile preoților au fost mereu o curiozitate pentru toți românii.

Salariile pe care le primesc capetele bisericești diferă în funcție de gradul acestora și de experiența acumulată. Pe lângă salariu, preoții se bucură de sumele de bani pe care credincioșii le donează către biserici. Aceste donații oferite bisericii nu se impozitează și intră în conturile cultului religios.

România alocă foarte multe fonduri pentru biserici și pentru membrii acesteia. Veniturile preoților par a fi un subiect controversat, iar cetățenii se arată des nemulțumiți de sumele încasate de aceștia. Se știe că fondul de salarii este obținut de la stat și că ar fi neimpozitate.

Social Media

Ce salariu are un preot

Salariile preoților diferă în funcție de nivelul pregătirii acestora. De exemplu, un preot la început de drum, numit debutant, primește un salariu net sub 2.000 lei pe lună. Un preot cu experiență trece lejer de această sumă.

Sumele care se adună din donațiile credincioșilor sau prestările de servicii oferite de Biserică, precum o cununie religioasă sau o inmormântare, se împart între preoții din parohie, conform money.ro.

Funcțiile pe care un preot le poate deține în interiorul Bisericii pot aduce venituri substanțiale. Astfel, un episcop poate câștiga 5.000 de lei pe lună, un mitropolit 7.500 de lei, iar patriarhul poate depăși 8.000 de lei lunar.

Datorită noilor reglementări pirivind salariile, un preot debutand ce are studii superioare va ajunge la 3.700 de lei brut, un preot cu gradul II și studii superioare primește 3.900 de lei, iar un preot definitiv cu studii medii va putea încasa 3.650 de lei brut pe lună.

Ce salariu are Patriarhul Daniel

Patriarhul Daniel se poate lăuda cu salariul său incredibil de mare. 23.920 de lei pe lună primește Patriarhul pentru funcția deținută în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Pe numele său real, Dan Ilie Ciobotea a fost student al Institutului Teologic Universitar din Sibiu unde a obținut diplomă de licență. La Institutul Teologic Universitar din București obține titlul de doctor, apoi, continuă studiile la Facultatea de Teologie Protestantă a Facultății de Științe Umane din Strasbourg. A fost lector la Institutul Ecumenic de la Bossey din Elveția, dar din 1986 până în 1988 a fost director adjuct al institutului.